Krajalnica to urządzenie służące do krojenia produktów spożywczych (najczęściej chleba, wędlin). Narzędziem tnącym jest ostra, wolnoobrotowa tarcza. Krajalnica posiada prowadnicę umożliwiającą krojenie plastrów równej grubości, ustalanej w zależności od potrzeby.

Data dodania: 2017-05-31

Wyświetleń: 535

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Krajalnica – garstka podstawowych informacji

Powyższy opis bazuje na wpisie z Wikipedii. A jak to wygląda w praktyce? Czym kierować się przy wyborze krajalnicy? Jakiej firmy szukać? I czy krajalnica jest mi urządzeniem aby na pewno potrzebnym? Zapraszamy do dalszej części wpisu.

Informacje jakie warto znać przed zakupem
Istnieje kilka newralgicznych punktów w budowie krajalnicy, na które zależy zwrócić uwagę podczas jej zakupu. Podstawowym elementem jest korpus, zbudowany z noża i podajnika. Sprawne, żywotne i bezawaryjne noże obrotowe na ogół powstają z hartowanej stali nierdzewnej, tytanu oraz szczególnie wytrzymałej stali chromowo-węglowej. Porównaj materiał z jakiego wykonany jest nóż krajalnicy z materiałami opisanymi wyżej. Jeżeli odbiegają one od siebie – szukaj innego modelu.

Czy krajalnica jest mi aby na pewno potrzebna?
Zanim dokonasz wyboru, zastanów się, do czego wykorzystasz krajalnicę? Czy będzie to kolejny gadżet, którego używać będziesz sporadycznie, czy też maszyna, która znacząco ułatwi Ci kuchenne prace. Jeśli myślisz o urządzeniu wielofunkcyjnym – wystarczy jeden, uniwersalny mechanizm, zaopatrzony w specjalny nóż z ząbkami. Istnieją też modele z wymiennymi ostrzami. Wtedy już w komplecie z korpusem krajalnicy otrzymasz dodatkowy nóż ze specjalnym, gładkim ostrzem, którego zadaniem jest precyzyjne cięcie np. surowej szynki, serów o subtelnej strukturze oraz kruchych warzyw i owoców.

Rozmiar ostrza
Zwykła, domowa krajalnica przystosowana jest do ostrza o średnicy od 17 do 19 centymetrów. Taki rozmiar jest idealnych do codziennych prac kuchennych. Wyspecjalizowane mechanizmy, które wyposażono w większe noże – nawet do kilkudziesięciu centymetrów – służą przede wszystkim do krojenia sporych płatów mięs lub innych wyrobów i używane są zazwyczaj w sklepach, hurtowniach spożywczych i ubojniach. Stępione ostrzeń należy wymienić luz zregenerować. Operację taką możemy przeprowadzić w dowolnym serwisie krajalnic.

Podsumowując
Krajalnica jest urządzeniem kuchennym, które może ułatwić i przyśpieszyć nam czas przyrządzania posiłków, a także pozwolić komfortowo, bez męczenia przekroić chleb, szybkę, sery, itp. Należy także pamiętać, że koszty krajalnicy to nie tylko jej zakup – dodać należy również ewentualną wymianę noża tnącego lub wymagany serwis.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena