Zacznijmy może od cateringu. Polecam go wszystkim osobą, które chcą mieć jak najmniej na głowie organizując wesele. Nie musimy sami kupować produktów spożywczych, ani napojów, oczywiście wyłączając alkohol. Tym samym zaoszczędzimy czas na inne przygotowania. Następnym plusem cateringu jest fakt, że nie musimy wynajmować sali weselnej, która posiada kuchnię, tym samym mamy większy wybór spośród nich. Decydując się na catering istnieje też możliwość przygotowania części posiłków np. dla wegetarianin. Firmy cateringowe dysponują sprzętem pozwalającym na zorganizowanie przyjęcia w dowolnym miejscu np.: na świeżym powietrzu, na łodzi i innych nietypowych miejscach nie posiadających zaplecza kuchennego. Jeśli jednak zdecydujemy się na zorganizowanie spotkania na Sali bankietowej to staniemy przed wyborem równie niełatwym, ponieważ oferta jest naprawdę bogata a jedynym ograniczeniem jest budżet jakim dysponujemy. Coraz modniejsze stają się przyjęcia organizowane w miejscach nieoczywistych jak stare magazyny tak modne w ostatnim czasie.
Natomiast wadą tego typu usługi jest cena, znacznie większa od opłaty kucharki. Do wad możemy także zaliczyć brak wglądu do przygotowywanych potraw, jak i pochodzenia produktów do ich przygotowania. Zasadniczą zaletą cateringu jest właściwsze dostosowanie ilości jedzenia do liczby gości, co gwarantuje nam racjonalne wydanie pieniędzy, ponieważ możemy uniknąć pozostania zapasów na kolejne miesiące po weselu. Jednocześnie różnorodność serwowanych potraw jest znacznie większa niż jesteśmy wstanie zapewnić przy zatrudnianiu kucharek, które to są wykonawcami planowanej przez nas imprezy, ale nie zawsze potrafią służyć doświadczeniem przy racjonalnym planowaniu. Najważniejszym kryterium jakim należałoby się kierować przy wyborze firmy cateringowej jest doświadczenie usługodawcy, referencje i opinie innych osób które mogą być bardzo pomocne przy podjęciu decyzji.
Jeżeli zaś zatrudnimy kucharkę, mamy wpływ na produkty z których będą przygotowane posiłki, ponieważ zazwyczaj sami je dostarczamy na polecenie kucharki, oraz w każdej chwili mamy wgląd jak są przygotowywane. Kucharka może również zaspokoić zapotrzebowanie niektórych gości na tzw. domowe obiady, czyli tradycyjne polskie potrawy, niedostępne w zwykłym cateringu. Zaletą tego typu rozwiązania jest też cena, znacząco niższa.
Spoglądając na wady, jak już wyżej zostało wymieniane, wynajmując salę musi ona być z kuchnią. W tego typu rozwiązanie jesteśmy bardziej zaangażowani w przygotowywanie naszego wesela co wpływa na nasz czas, zwyczajnie mamy go mniej, ponieważ sami musimy zrobić zakupy co naprawdę bywa uciążliwe. Zdarza się też, że kucharki nie mają swoich pomocników i musimy zaangażować do pracy naszą rodzinę.