Bez względu na styl, w jakim zdecydowałeś się urządzić swoją kuchnię – są rzeczy, o których warto pamiętać podczas projektowania nowej kuchni, by uzyskać sukces zarówno pod względem praktycznym, jak i estetycznym.
- Kuchenny trójkąt bermudzki
Specjaliści i producenci mebli kuchennych określają przestrzeń pomiędzy Zlewem, Kuchenką i Lodówką mianem kuchennego trójkąta. Ten obszar w kuchni to miejsce największej aktywności i skonstruowanie jej wymaga dokładnego planowania. Każdy z tych punktów powinien mieć swobodne powiązanie z dwoma pozostałymi, gdyż odwiedzając kuchnię, często będziesz poruszać się właśnie między nimi. Jakakolwiek obstrukcja jak chociaż drzwi lodówki otwierające się w złą stronę mogą spowodować ciągłe natrafianie na „przeszkody”. Choć z pozoru może nie wydawać się to takim problemem, z gorący garnkiem w ręku może już to wyglądać inaczej.
- Zbyt mała przestrzeń szafek
Nie ma chyba na świecie użytkowanej przez kogoś kuchni, w której znajdują się puste szafki kuchenne. Na etapie projektowania kuchni może się czasem wydawać, że kilka szafek z pewnością wystarczy na potrzebne wyposażenie kuchenne. W praktyce jednak, miejsca z czasem zaczyna braknąć, a dodatkowe wyposażenie kuchenne zaczyna gromadzić się na blacie. Kończy się to tak, że na blacie nie ma wystarczającej ilości miejsca, żeby swobodnie przygotować sałatkę, a żeby wyjąć z tylnej szafki potrzebny nam garnek, należy uprzednio wyjąć wszystkie pozostałe.
- Słabe oświetlenie
Gdy posługujesz się zastawem ostrych noży do steków, warto byłoby dobrze widzieć położenie swoich palców. Kuchnia funkcjonuje na innych zasadach niż pozostałe pomieszczenia, więc powinna być oświetlona również według innych zasad. W zależności od położenia kuchni można w większym lub mniejszym stopniu polegać na świetle dziennym. Jednak nawet w przypadku kuchni doświetlonych naturalnym światłem musimy być przygotowani na jego brak. Producent mebli kuchennych może zainstalować w szafkach kuchennych różnego rodzaju oświetlenie, które pomoże rozwiązać taki problem.
- Chlust!
Każdy, kto kiedykolwiek płukał w zlewie kuchennym łyżkę, wie, że pod odpowiednim kątem nawet niewielka łyżeczka włożona pod bieżącą wodę może zapewnić nam efekt domowej fontanny. Jednak nawet bez łyżeczki, nieprawidłowe dobranie zlewozmywaka i kranu będzie powodować podobne „chlusty” w trakcie wkładania większości przedmiotów „pod kran”. Dobrze w tej kwestii poradzić się specjalisty, chyba że chcemy skazać się na niekończące się wycieranie mokrego blatu kuchennego.
- Nie korzystanie z usług profesjonalistów
Prawie zawsze próba oszczędzenia zarówno na projekcie kuchni, jak i zakupie mebli kuchennych w ostateczności kosztuje nas więcej. Koszt ten zapłacimy nie tylko w gotówce, ale i w czasie, energii i nerwach, które stracimy, gdy napotkamy w naszej kuchni te same przeszkody każdego dnia, a za naprawę tych niedoskonałości przyjdzie nam po prostu zapłacić podwójnie.