Czy wiesz, że ...?
- Kobiety będące wegetariankami/wegankami lub będące na innych rygorystycznych dietach zwiększają ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych.
- Pomimo wzrostu zapotrzebowania energetycznego nie wolno przejadać się, a wzrost wagi nie powinien przekroczyć 12 kg.
- Spożywaj 5 posiłków dziennie skomponowanych ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów.
- Niedobór wapnia w diecie powoduje, że jest on czerpany z kości matki, co negatywnie wpływa na jej zdrowie.
- Kobieta w ciąży powinna być aktywna ruchowo, jednocześnie powinna unikać dużego wysiłku, zwłaszcza podnoszenia ciężarów. Ogranicz noszenie ciężkich toreb z zakupami, zamiast tego wykorzystaj delikatesy internetowe.
- Jeżeli zaobserwujesz u dziecka objawy alergii skonsultuj się z lekarzem, który zaleci właściwą zmianę diety. Nie eliminuj pochopnie, produktów, które mogą być uważane są za alergizujące.
Porady żywieniowe dla przyszłych mam
- W każdym z posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce bogate w witaminy oraz składniki mineralne.
- Dodaj do diety zdrowe tłuszcze (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany). Dwa razy w tygodniu spożywaj morskie ryby – zawierają one zdrowe tłuszcze, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu dziecka.
- Spożywaj chude mięso (drób, cielęcinę, dobre jakościowo wędliny) oraz jajka.
- Dodaj do diety nabiał (twaróg, chudy jogurt, kefir oraz mleko pasteryzowane).
- Dbaj o pełne pokrycie zapotrzebowania na witaminy i minerały.
- Dodaj do diety zdrowe węglowodany: ryż, pełnoziarnisty makaron i pieczywo, kaszę,
- Pij dużo niegazowanej wody mineralnej, herbatek owocowych oraz świeżych soków – ok 1,5-2l
Dla dobra dziecka zrezygnuj z:
- Alkoholu oraz kofeiny zawartej w kawie i herbacie – przenikają one do mleka i zaburzają rozwój dziecka.
- Palenia papierosów – upośledzają produkcję mleka.
- Surowego mięsa i jaj, niepasteryzowanego mleka, serów pleśniowych, feta, dojrzewających, oraz oscypków, owoców morza - ponieważ mogą być siedliskiem bakterii.
- Produktów zawierających konserwanty i barwniki – mogą być silnymi alergenami.
- Margaryn, słodyczy, słodkich napojów, ciastek, fast foodów, zup i sosów w proszku, produktów smażonych i majonezów – zawierają one tłuszcze trans, które zaburzają metabolizm i negatywnie wpływają na rozwój fizyczny dziecka.
- Czosnku, kapusty, cebuli, brokułów, moreli, suszonych śliwek, grzybów, orzechów, fasoli - mogą być przyczyną kolek u dziecka.
- Przetworzonej i konserwowanej żywności – zawiera niewiele wartości odżywczych i niekorzystnie wpływa na zdrowie zarówno mamy i dziecka.