0
głosów
- +

Jak zrobić własne mydło?

Autor:

Aktualizacja: 05.06.2015


Kategoria: Uroda / Kosmetyka


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 2839 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Jak zrobić własne mydło?

Od dobrych kilkunastu miesięcy widać wzrost zainteresowania ręcznie robionymi mydłami, które mają o wiele lepsze właściwości niż te dostępne w popularnych sieciach oferujących kosmetyki. Własnoręczne stworzenie mydła nie jest zadaniem skomplikowanym, można je z powodzeniem wykonać we własnej kuchni.


Mydło powstaje jako produkt prostej reakcji chemicznej, w której zasada łączy się z tłuszczami. Oznacza to, że do produkcji swojego własnego mydła nie są potrzebne trudno dostępne składniki a sama metoda wytwarzania mydła nie jest skomplikowana.

Od czego zacząć?

Pierwszym krokiem powinno być zebranie odpowiednich składników. Do wykonania mało skomplikowanego mydła potrzebujemy wspomnianego tłuszczu. Można użyć zwykłego domowego smalcu, popularna jest również oliwa z oliwek. Drugim ze składników jest wodorotlenek sodu, znany jako soda kaustyczna, która jest jego nazwą handlową), jest łatwy do nabycia w każdym sklepie chemicznym. Ostatnim ze składników jest woda, najlepsza będzie zdemineralizowana, również powszechnie dostępna. Dla osiągnięcia lepszych efektów gotowego produktu warto do oliwy dodać olej kokosowy, który odpowiada za osiągnięcie odpowiedniej twardości i olej rycynowy, który z kolei zapewni pienistość. Oba te składniki dodawać należy w ilości około 10 procent całości. Oliwa z kolei powinna maksymalnie stanowić połowę całej mieszanki, zbyt duża jej ilość sprawi, że mydło będzie zbyt miękkie. Oczywiście, do wzbogacenia walorów użytecznych lub tych jedynie zapachowych można do mieszanki dodawać różnorodne dodatki, między innymi mleko, kakao, zmieloną kawę, różnorodne przyprawy.

Proces produkcji

Mydło produkuje się stosunkowo łatwo, wystarczy nam do tego własna kuchnia. Cały proces rozpoczynamy od osobnego podgrzania tłuszczy i ługu. Kiedy obie mieszaniny osiągną temperaturę około 40 stopni Celsjusza, możemy rozpocząć powolne wlewanie. Pamiętać należy, że zawsze wlewamy ług do tłuszczu, nigdy na odwrót. Przy wlewaniu musimy zachować dużą ostrożność, gdyż roztwór ługu jest dość silnie żrący. Najlepiej założyć rękawice. Podczas wlewania rozpoczynamy energiczne mieszanie tak, by całość stopiła się w jedno. Proces kontynuujemy do chwili uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Jeśli zdecydowaliśmy się na jakieś dodatki, teraz nadchodzi moment ich dodania i ponownego dokładnego wymieszania z całością. Gotową masę należy przelać do uprzednio przygotowanych foremek.  


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij