Od dobrych kilkunastu miesięcy widać wzrost zainteresowania ręcznie robionymi mydłami, które mają o wiele lepsze właściwości niż te dostępne w popularnych sieciach oferujących kosmetyki. Własnoręczne stworzenie mydła nie jest zadaniem skomplikowanym, można je z powodzeniem wykonać we własnej kuchni.

Data dodania: 2015-06-05

Wyświetleń: 3373

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak zrobić własne mydło?

Mydło powstaje jako produkt prostej reakcji chemicznej, w której zasada łączy się z tłuszczami. Oznacza to, że do produkcji swojego własnego mydła nie są potrzebne trudno dostępne składniki a sama metoda wytwarzania mydła nie jest skomplikowana.

Od czego zacząć?

Pierwszym krokiem powinno być zebranie odpowiednich składników. Do wykonania mało skomplikowanego mydła potrzebujemy wspomnianego tłuszczu. Można użyć zwykłego domowego smalcu, popularna jest również oliwa z oliwek. Drugim ze składników jest wodorotlenek sodu, znany jako soda kaustyczna, która jest jego nazwą handlową), jest łatwy do nabycia w każdym sklepie chemicznym. Ostatnim ze składników jest woda, najlepsza będzie zdemineralizowana, również powszechnie dostępna. Dla osiągnięcia lepszych efektów gotowego produktu warto do oliwy dodać olej kokosowy, który odpowiada za osiągnięcie odpowiedniej twardości i olej rycynowy, który z kolei zapewni pienistość. Oba te składniki dodawać należy w ilości około 10 procent całości. Oliwa z kolei powinna maksymalnie stanowić połowę całej mieszanki, zbyt duża jej ilość sprawi, że mydło będzie zbyt miękkie. Oczywiście, do wzbogacenia walorów użytecznych lub tych jedynie zapachowych można do mieszanki dodawać różnorodne dodatki, między innymi mleko, kakao, zmieloną kawę, różnorodne przyprawy.

Proces produkcji

Mydło produkuje się stosunkowo łatwo, wystarczy nam do tego własna kuchnia. Cały proces rozpoczynamy od osobnego podgrzania tłuszczy i ługu. Kiedy obie mieszaniny osiągną temperaturę około 40 stopni Celsjusza, możemy rozpocząć powolne wlewanie. Pamiętać należy, że zawsze wlewamy ług do tłuszczu, nigdy na odwrót. Przy wlewaniu musimy zachować dużą ostrożność, gdyż roztwór ługu jest dość silnie żrący. Najlepiej założyć rękawice. Podczas wlewania rozpoczynamy energiczne mieszanie tak, by całość stopiła się w jedno. Proces kontynuujemy do chwili uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Jeśli zdecydowaliśmy się na jakieś dodatki, teraz nadchodzi moment ich dodania i ponownego dokładnego wymieszania z całością. Gotową masę należy przelać do uprzednio przygotowanych foremek.  

Licencja: Creative Commons
0 Ocena