Ciepłe wiosenne dni oraz letni sezon to wprost wymarzony czas, by wspólnie pogrillować. Opiekana na ruszcie dania są nie tylko smakowite, ale też przede wszystkim zdrowe.

Data dodania: 2015-05-07

Wyświetleń: 1109

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nierzadko angażują też całą rodzinę, przez co są znakomitą okazją do wspólnego spędzania wolnego popołudnia – smacznie i z uśmiechem. W tym artykule podpowiadamy czym warto kierować się przy wyborze odpowiedniego sprzętu – takiego, który sprosta naszym oczekiwaniom.

Podstawowym wyróżnikiem wśród oferowanych na rynku grilli jest tzw. źródło energii. Mogą być to modele opalane węglem, jak i te zaopatrzone w instalację gazową. Coraz popularniejsze stają się też sprzęty elektryczne. Te w szczególności polecane są do mieszkań umiejscowionych wśród dużych aglomeracji. Ich zaletą jest przede wszystkim fakt, iż nie emitują dymu, przez co korzystać można z nich nawet na balkonie czy w zamkniętej kuchni. Pamiętać należy jednak o tym, iż nie są bezwonne.

Najtańsze i jednocześnie najprostsze w obsłudze są oczywiście grille węglowe. Wystarczy zaopatrzyć się w worek węgla i odpowiednią podpałkę, by nawet na miejskiej plaży zaaranżować profesjonalną smażalnię na własny użytek. Pamiętać jednak należy, że stosowane w podpałkach chemikalia mogą mieć negatywny wpływ na smak i zdrowotność przyrządzanych potraw. Rozwiązaniem mogą być aluminiowe tacki, dostępne obecnie w większości marketów. Chronią pożywienie przed wsiąkaniem pierwiastków ciężkich powstających w wyniku spalania węgla, unoszących się wraz z dymem. Pamiętać należy też o kwestiach prawnych – większość wspólnot mieszkaniowych w swoich statusach zawarty ma zakaz palenia tego typu grillów na balkonach i patiach. Dlatego jest to rozwiązanie praktyczne jedynie wtedy, gdy grilla planujemy na działce lub własnej posiadłości.

Do najnowocześniejszych rozwiązań należą grille gazowe. Są wyjątkowo ekonomiczne. Ich rozpalenie nie wymaga tyle zachodu, co w przypadku tradycyjnych węglowych modeli. Nagrzewają się szybko i równomiernie, a system regulacji ciepła pozwala podgrzać np. tylko jeden z używanych rusztów. Wymiana butli jest prosta, poradzi sobie z tym nawet grillowy nowicjusz. Grillując na takim sprzęcie unikasz też szkodliwego wpływu spalanego węgla, a także ryzyka, że palenisko przy napływie silniejszego wiatru zgaśnie. Zdecydowana większość oferowanych na rynku modeli wyposażona jest w opuszczane klapy, dzięki czemu czas grillowania jest zdecydowanie szybszy niż w przypadku innych modelów.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena