Funkcje kuchni
Kuchnia jest jednym z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w domu. Nie tylko są w niej przygotowywane posiłki, ale też spożywane, ponadto może też służyć jako miejsce spotkań ze znajomymi. Wszystko zależy od rodzaju kuchni – otwarta bądź zamknięta, wielkości – duża, mała, ewentualnie wąska, zwyczajów i przyzwyczajeń użytkowników. Każdy aspekt niejako wynikający z życia codziennego musi być wzięty pod uwagę, aby przygotować projekt funkcjonalnej aranżacji kuchni zgodnej z zasadami ergonomii.
Strefy użytkowe
Aby korzystanie z kuchni było wygodne, konieczne jest prawidłowe zagospodarowanie jej przestrzeni z uwzględnieniem podziału na tzw. strefy użytkowe. Wyróżnia się strefę:
- gotowania – jest to miejsce przeznaczone na kuchenkę, piekarnik, garnki i inne sprzęty wykorzystywane podczas obróbki termicznej żywności,
- przygotowywania posiłków – jest to część z blatem roboczym, stołem i naczyniami (w zależności od specyfiki kuchni może tu znajdować się również płyta grzewcza),
- przechowywania – ponieważ są tu przechowywane produkty żywnościowe, zlokalizowane są tu szafki i lodówka (również zamrażarka),
- zmywania – czyli miejsce ze zlewem, zmywarką i pojemnikiem na śmieci (pamiętając o ich segregacji), w tej części odbywa się wstępne przygotowywanie potraw, jak sprzątanie po zakończonym gotowaniu.
Zagospodarowanie przestrzeni
Podział na strefy ułatwia funkcjonalną organizację sprzętu i mebli. Jednak dla uzyskania optymalnej ergonomii korzystania z wyszczególnionych obszarów, trzeba pamiętać o rozmieszczeniu ich w prawidłowej kolejności. Tym samym istnieją dwie możliwości zagospodarowania przestrzeni z podziałem na strefy użytkowe, czyli:
- w kształcie litery L – stosowana raczej w kuchniach przestronnych,
- w jednym szeregu – praktykowana w kuchniach wąskich oraz otwartych, ale niestety mniej ergonomiczna i wymagająca bardzo przemyślanego zestawienia w rzędzie całej zabudowy.
Z zasady przy wejściu do kuchni powinna znajdować się lodówka, a zaraz na nią rząd szafek, na których blacie można swobodnie układać produkty. W pobliżu powinien być zlokalizowany zlewozmywak, pod nim pojemnik na odpadki, a po drugiej stronie blat roboczy, na którym są przygotowywane posiłki. Dalej jest miejsce na kuchenkę, obok której w większych kuchniach praktycznym rozwiązaniem jest dodatkowy mniejszy blat roboczy. W małych kuchniach funkcję takiego blatu może pełnić jednokomorowy zlewozmywak, gdzie zamiast drugiej komory jest przygotowane miejsce użytkowe.