Kuchnia jest bardzo ważnym pomieszczeniem w domu, choć prawdopodobnie nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Faktem jest jednak, iż spędzamy tam sporo czasu, zwłaszcza gdy mamy rodzinę, której przygotowujemy posiłki i ogólnie lubimy gotować. Aby kuchnia była praktyczna, warto zastanowić się nad właściwymi sprzętami AGD.

Data dodania: 2014-09-26

Wyświetleń: 1094

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 

Choć obecne kuchnie bardzo różnią się od siebie ułożeniem, wielkością, wyglądem i całym mnóstwem innych rzeczy, to jednak w każdej kuchni znajdują się podobne sprzęty AGD. I to właśnie owe sprzęty AGD często decydują o funkcjonalności kuchni. Warto o tym pamiętać, kiedy następnym razem będziemy rozglądać się za nową lodówką, zmywarką do naczyń, nowym piekarnikiem, okapem czy płytą grzejną oraz całym mnóstwem innych drobniejszych sprzętów. Jeśli bowiem często używamy przykładowo miksera czy sokowirówki/wyciskarki do soków, nie bez znaczenia jest to, jakiej jakości są to sprzęty, na ile proste są w obsłudze, jak wygląda kwestia utrzymania ich czystości, jakie funkcje posiadają...

 

Cena a jakość

Z jednej strony mówi się, iż nie można myśleć stereotypowo i od razu zakładać, że jeśli coś jest bardzo tanie, to na pewno jest zupełnie do niczego, będzie psuło się regularnie albo w ogóle za pierwszym razem zepsuje się tak, że będzie do wyrzucenia. Nie można też zakładać, że coś wyjątkowo drogiego będzie służyć absolutnie bezawaryjnie długie lata, bo skoro drogie, to musi działać i nie ma prawa się zepsuć.

 

Z drugiej strony jednak rzeczywiście warto uświadomić sobie to, iż wybierając taki sprzęt jak lodówka czy piekarnik, czynimy zakup na dłuższy czas, bowiem nawet najtańsze modele owych sprzętów nie kosztują mało. W związku z tym czasem lepiej jest zainwestować nieco więcej w sprzęt sprawdzony, cieszący się uznaniem klientów, podobnie jak jego marka. Musi to być jednak sprzęt funkcjonalny. Oczywiście nie oznacza to, że na sprzęty AGD trzeba wydawać fortunę. Trzeba po prostu znaleźć pewien złoty środek pomiędzy tym, co najtańsze (dlatego może być zawodne), a tym, co najdroższe (gdzie w przypadku bardzo drogich modeli określonych sprzętów będziemy już później płacić tylko za markę, nowoczesny wygląd i "bajery", czyli funkcje, z których prawdopodobnie nie będziemy korzystać).

 

Cena ceną i jakość jakością, ale prawda jest taka, iż to, jak długo posłuży dany sprzęt, w dużej mierze zależy po prostu od nas samych. Nawet najtańsze urządzenie może służyć długo, gdy będziemy o nie dbać i wykorzystywać je zgodnie z jego przeznaczeniem, zaś bardzo drogi sprzęt możemy popsuć bardzo szybko, gdy o niego dbać nie będziemy.

 

Wybieramy zmywarkę do naczyń

Zmywarka do naczyń coraz to częściej pojawia się w kuchennych rozwiązaniach. Nie da się ukryć, że jest to sprzęt wyjątkowo pomocny, który pozwala nie tylko zaoszczędzić sporo wody, ale również naszego cennego czasu. Wybierając zmywarkę, warto zwrócić uwagę na jej klasę energetyczną. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie klasa A+++, ale jeśli postawimy na nieco niższą klasę, przykładowo A, także będzie to dobra inwestycja. Zanim kupimy zmywarkę do naczyń, musimy zastanowić się nad tym, jaka jej wielkość będzie nam odpowiadać i jakie programy ma posiadać. Dużych rozmiarów zmywarka z całą pewnością przyda się dużym rodzinom, gdzie każdego dnia nie brakuje naczyń do mycia.

 

Lodówka to podstawa!

Któż z nas obecnie nie posiada lodówki? O ile rzeczywiście nie każdy decyduje się na zakup takich sprzętów jak kuchenka mikrofalowa, zmywarka do naczyń czy piekarnik (przykładowo osoby mieszkające w tak zwanym starym budownictwie, posiadające piece kaflowe, nie mają piekarnika elektrycznego, bo korzystają wyłącznie z pieca), o tyle lodówka jest sprzętem naprawdę niezbędnym i ciężko byłoby się bez niej obejść.

 

Podobnie jak w przypadku zmywarki i innych sprzętów, wybierając lodówkę również zwracamy uwagę na klasę energetyczną. Im jest wyższa, tym lepiej, bo tym bardziej jest energooszczędny sprzęt. Lodówki zwyczajowo posiadają mniejsze zamrażalniki, które także są bardzo potrzebne, bo dzięki nim możemy przechowywać dłużej przykładowo mięso czy warzywa i nie musimy aż tak często chodzić na zakupy, aby mieć świeże mięso na obiad. Ważna jest wielkość lodówki i zamrażalnika. Jeżeli rodzina jest liczna, powinny one być odpowiednio duże, aby pomieściły całą żywność, która koniecznie musi być przechowywana w niższej temperaturze.

 

Współczesne lodówki wyposażone są w najrozmaitsze funkcje. Można przykładowo wybrać lodówkę z kostkarką do lodu czy ze specjalną szufladą do pakowania próżniowego, dzięki czemu nawet niezamrożona żywność dłużej będzie świeża. Wiele lodówek posiada takie funkcje jak chłodzenie butelek czy ogólnie szybkie chłodzenie, alarm włączający się, gdy lodówka nie zostanie zamknięta, czy nawet specjalną funkcję autodomykania drzwi. Większość lodówek wyposażonych jest też w pojemniki na jajka, stelaż na butelki, pojemniki na drzwiach czy wysuwaną na prowadnicach szufladę na warzywa i owoce. Zamrażalniki z kolei często wyposażone są w funkcję szybkiego mrożenia, potrafią również długo utrzymać właściwą temperaturę w przypadku, gdy nastąpi awaria.

 

Zanim zachwycimy się bez końca rozmaitymi funkcjami lodówki i przestaniemy już myśleć o czymkolwiek, warto zastanowić się "na chłodno", z jakich funkcji naszej nowoczesnej lodówki faktycznie będziemy korzystać. Nie ma bowiem sensu przepłacanie za lodówkę z ciekawymi funkcjami, z których korzystać jednak nie będziemy albo będziemy przez chwilę i szybko się nam znudzą. Bez wątpienia przydadzą się takie funkcje jak wszelkie sygnalizacje niezamkniętych drzwi czy niewłaściwej temperatury itp. Zależy od naszych potrzeb i wymagań.

 

Piekarnik może się przydać

Jeśli urządzamy kuchnię i pragniemy, aby była ona nowoczesna i funkcjonalna, warto pomyśleć o piekarniku. Tradycyjne piekarniki gazowe wypierane są obecnie przez piekarniki elektryczne. I rzeczywiście na te ostatnie warto zwrócić uwagę, bo mogą być bardzo praktyczne i przydatne. Podstawową zaletą piekarników elektrycznych jest to, iż temperatura na całej powierzchni jest jednakowa. W związku z tym przykładowo ciasto czy pieczeń będą piec się równomiernie. Jest to też temperatura stała, która się nie zmieni samoistnie. My natomiast w dowolnym momencie możemy ją zwiększyć lub zmniejszyć wedle potrzeb.

 

Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w rozmaite ciekawe funkcje i programy, jak przykładowo termoobieg. Możemy także włączyć program do pieczenia ciasta czy pizzy i wówczas piekarnik sam rozgrzewa się do właściwej temperatury. Interesującą funkcją jest też grill. W niektórych piekarnikach występuje nawet funkcja mikrofalówki! Bez wątpienia piekarnik powinien posiadać prowadnice teleskopowe, warto też dowiedzieć się, czy szyba piekarnika nagrzewa się w trakcie jego pracy - tutaj głównie chodzi o bezpieczeństwo dzieci, o uniknięcie ryzyka poparzenia.

 

Wybierając piekarnik musimy też od razu ustalić, czy chcemy piekarnik do zabudowy czy też wolno stojący, czy ma on stać na podłodze, czy może jednak zdecydujemy się na coraz to bardziej popularne obecnie rozwiązanie, tj. piekarnik podwieszany. Ta ostatnia propozycja jest naprawdę godna uwagi i przemyślenia, bo dzięki temu, że piekarnik będzie umiejscowiony wyżej, będziemy mieć do niego łatwiejszy dostęp, co z całą pewnością będzie bardzo wygodne. Często jest tak, że kupując piekarnik, jednocześnie kupujemy płytę grzejną, zatem teraz należy powiedzieć kilka słów o płytach.

 

Jaką płytę grzejną kupić?

Płyta grzejna to temat dość szeroki, bo i wybór mamy spory. Ogólnie dostępne są tradycyjne płyty gazowe, płyty elektryczne, ceramiczne oraz indukcyjne. Już na wstępie można zdradzić, iż w zestawieniu wszystkich tych płyt pod wieloma względami najsłabiej wypada płyta gazowa, zaś zdecydowanie najlepiej płyta indukcyjna. Można też wybrać opcję "mieszaną", czyli przykładowo trzy palniki gazowe + jedna płytka elektryczna. Ale po kolei...

 

Popularne niegdyś płyty gazowe obecnie wypierane są przez pozostałe wyżej wymienione. Powodem tego jest przede wszystkim ich mała sprawność energetyczna (około 40 proc.), a także to, iż płyty gazowe niestety emitują dość dużą ilość spalin. Niemniej dalej są dostępne bez przeszkód, bowiem bez wątpienia są proste w obsłudze i dla wielu osób płyta gazowa jest tańszym rozwiązaniem niż płyta elektryczna.

 

Kolejną naprawdę popularną opcją jest płyta elektryczna. Płyty tego rodzaju także nie są jakieś szczególnie skomplikowane w obsłudze, a koszt zakupu nie jest wysoki, bo najtańszą płytę elektryczną można obecnie kupić już za około 400-500 zł. Jeszcze korzystniejszym rozwiązaniem jest płyta ceramiczna, której sprawność energetyczna wynosi około 75 proc. Tego rodzaju płytę nabędziemy już za 500-600 zł. Oczywiście istnieją także droższe wersje.

 

Jak już było wspomniane, zdecydowanie najbardziej korzystną propozycją jest płyta indukcyjna. Jej sprawność energetyczna oscyluje w granicach 85 proc. I choć jest to najdroższa inwestycja (około 800 zł najtańsze modele), warto ją poczynić. Największą zaletą płyt indukcyjnych jest to, że gotowanie odbywa się wyjątkowo szybko. Tu jednak trzeba pamiętać o tym, że nie wszystkie garnki nadają się do gotowania na płycie tego rodzaju. Potrzebne są bowiem garnki z grubym ferromagnetycznym dnem, ewentualnie garnki żeliwne lub ze stali nierdzewnej.

 

Bardziej nowoczesne płyty mają liczne ciekawe i praktyczne funkcje, jak przykładowo automatyczne odcięcie gazu w przypadku, gdy przykładowo z powodu podmuchu wiatru zgaśnie płomień. Kupując płytę, należy patrzeć zatem nie tylko na jej wygląd, ale na kwestię bezpieczeństwa oraz rzecz jasna energooszczędności.

 

Okap też się przyda...

 

Urządzając kuchnię warto uwzględnić w niej obecność takiego urządzenia jak okap, bowiem jest on bardzo przydatny, zwłaszcza gdy naprawdę dużo gotujemy, smażymy i pieczemy, czyli po prostu w pełni korzystamy z kuchni. Dzięki okapowi pozbędziemy się w czasie gotowania nie tylko nieprzyjemnych zapachów czy nadmiaru pary, ale i cząsteczek tłuszczu, które zostaną usunięte na zewnątrz, a nie osiądą na naszych ścianach.

Wybierając okap musimy pamiętać o podstawowej sprawie, czyli o tym, że musi on być wydajny. Ażeby taki właśnie był, musi być dobrany właściwie do wielkości naszego kuchennego wnętrza. Warto także zwrócić uwagę na to, jak głośno pracuje, aby nie było to dla nas uciążliwe. Możemy zakupić zarówno mały okap, tj. teleskopowy, który po wyłączeniu i "schowaniu" nawet nie rzuca się w oczy, jak i większy.

Drobniejsze sprzęty AGD

 

Każdy zgodzi się z tym, że kuchnia to nie tylko lodówka, piekarnik czy zmywarka. Na funkcjonalną kuchnię składa się całe mnóstwo innych, drobnych urządzeń, które jednak mogą być bardzo przydatne, mogą ułatwić pracę i uczynić ją znacznie przyjemniejszą. Do sprzętów takich z całą pewnością można zaliczyć kuchenkę mikrofalową ,czyli popularną mikrofalówkę. Jest to urządzenie wyjątkowo przydatne, gdy szybko chcemy coś odgrzać. Tu jednak należy pamiętać, że mikrofalówka nie służy do przygotowywania jedzenia, do gotowania, a jedynie do odgrzewania. Część mikrofalówek posiada funkcję rozmrażania czy przykładowo funkcję grilla.

 

Jeżeli nie potrafimy obejść się bez kawy, warto zainwestować w dobrej jakości ekspres do kawy, który robi kawę ze świeżo zmielonych ziaren. Jest to doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju kaw rozpuszczalnych, które nie posiadają żadnych cennych składników. Poza tym aromat pochodzący z kawy wykonanej w ekspresie jest zniewalający i na pewno doceni go każdy, kto kawę po prostu kocha!

 

Jeżeli z kolei lubimy pić różnego rodzaju soki warzywne czy owocowe, absolutnie koniecznym sprzętem w naszej kuchni będzie sokowirówka lub wyciskarka do soku. Dobrej jakości urządzenia tego typu nie nagrzewają soku w czasie wyciskania, dlatego też sok jest bardzo bogaty w witaminy i minerały wrażliwe na ciepło. Ponadto sok taki zachowuje swoją wartość od 24 do nawet 72 godzin - w zależności od modelu urządzenia, jego parametrów.

 

Dobrym pomysłem jest także posiadanie maszynki do mięsa czy ogólnie jakiegoś fajnego urządzenia wielofunkcyjnego, dzięki któremu będziemy mogli samodzielnie zmielić mięso (wówczas wiemy, co jemy, bo wiemy, z czego jest owo mięso mielone), czy ziemniaki na placki ziemniaczane, ubić pianę do biszkopta itd.

 

Nie spieszymy się...

 

Zakupy dla wielu osób są prawdziwą przyjemnością. Nie można się temu dziwić, bo przecież nabywanie czegoś ładnego, nowego, czegoś, co ma nam dobrze służyć, jest przyjemne i ciężko byłoby wymagać od kogokolwiek, aby się nie cieszył z tego powodu. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie ekscytować się nadmiernie i nie kupować niczego pod wpływem chwili, w ogromnych emocjach. Obecnie mamy w niemal wszystkim ogromny wybór i warto z niego skorzystać.

 

Trzeba sprawdzić różne propozycje w różnych sklepach, porównać ceny. Jeśli w jakimś sklepie spodoba się nam dana lodówka czy cokolwiek innego, warto spisać dokładną nazwę i poszukać przykładowo w Internecie, bo tam taki sam produkt można często znaleźć w dużo niższej cenie. Czasem ciężko jest się powstrzymać, bo coś chciałoby się mieć już, ale pamiętajmy, że najczęściej pośpiech jest bardzo złym doradcą.

 

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena