Największym wrogiem odchudzania jest cukier, w tym proste węglowodany, a nie tłuszcz.

Data dodania: 2014-08-24

Wyświetleń: 1109

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Osoby, które pragną schudnąć, powinny zjadać posiłki w małych porcjach, ale częściej, żeby nie stymulować silnej produkcji insuliny i adiponektyny. Posiłki powinny być bogatobiałkowe, normo- lub ubogotłuszczowe oraz bardzo ubogowęglowodanowe.


Istotne jest, żeby nie eliminować całkowicie tłuszczów pochodzących z olejów roślinnych, masła lub oleju kokosowego. Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w maśle i oleju kokosowym nie tuczą.


Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (płatki kukurydziane, biały ryż, ziemniaki) utrudniają utratę masy ciała, dlatego że hamują lipolizę i słabo stymulują wydzielanie leptyny (hormonu sytości). Dlatego po posiłku węglowodanowym szybko wraca głód. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie płatków kukurydzianych płatkami owsianymi, które mają niższy indeks glikemiczny, alternatywnym rozwiązaniem jest wzbogacenie ryżu, płatków kukurydzianych o odrobinę oleju lub błonnika - na przykład garstkę orzechów. Tłuszcz hamuje wydzielanie adiponektyny, a jeżeli składa się z MCT i LCT (masło i olej kokosowy) - nie tuczy, nawet jeśli posiada wysoką kaloryczność.


Hydrokolonoterapia i głodówki nie są metodami zalecanymi - obciążają organizm i wywołują skutki uboczne. Wbrew powszechnej opinii głodówka nie oczyszcza organizmu - lipofilne substancje, w tym związki metali ciężkich, nie wydalają się łatwo z moczem, są wiązane zwrotnie z metalotioneinami, a wydalone z żółcią wchodzą w obieg wątrobowo- jelitowy (błędne koło) lub zajmują inne kompartmenty organizmu.

Żeby wspomóc ich wydalanie (oczyszczanie organizmu) należałoby w trakcie głodówki zastosować chelaty (związki kompleksowe), wiążące metale w produkty rozpuszczalne w wodzie, które zostałyby wydalone z moczem.


Ocet jabłkowy, popularnie reklamowany jako zdrowy środek na odchudzanie, w rzeczywistości powoduje zapalenie błony śluzowej żołądka, przez co zmniejsza apetyt, oraz wiąże wodę, zwiększając wydalanie moczu - przez co zdaje nam się, że chudniemy.

Produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym:
jaja 0, sery tłuste żółte, pleśniowe 0, ryby 0, wołowina 0, orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe 15, papryka 15, sałata 15, gorzka czekolada 20, buraki 30, makaron sojowy 30, dziki ryż 30, jabłka 35, kasza gryczana 40, ryż basmati 45, makaron z pszenicy durum 50

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym:
dojrzałe banany 55, kasza manna 60, kukurydza 65, biały ryż 70, kasza jęczmienna 70, makaron z białej mąki 70, ziemniaki gotowane 70, mleko ryżowe 85, płatki kukurydziane 85, chleb z białej mąki 90, ziemniaki pieczone 95, piwo 110

Osoby zamierzające się odchudzać powinny w tym celu skontaktować się ze swoim lekarzem, żeby zdobyć rzetelną informację na temat własciwej metody odchudzania.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena