Obecnie coraz częściej wykorzystuje się to tworzywo do tworzenia wspaniałych aranżacji w salonie, lecz i ich cechy, takie jak wysoka oporność na ścieranie oraz odporność na wysokie temperatury, sprawiają, że stosowanie ich w garażu lub kotłowni jest korzystne z punktu widzenia eksploatacji tych pomieszczeń.
Nowoczesna i wytrzymała podłoga wykonana z żywicy
Posadzki żywiczne były głównie przeznaczone do zastosowania w przemyśle. Jest to skutkiem ich trwałości i wytrzymałości. Świetnie sprawdzają się w garażach i kotłowniach. Zastosowanie odpowiednich kruszyw lub kolorowych lakierów pozwoli na stworzenie eleganckiej podłogi do salonu.
Posadzka betonowa
Surowy beton bardzo łatwo skazić śladami butów, pojazdów mechanicznych oraz zabarwieniami spowodowanymi trzymaniem kosiarki w garażu. Takie przybrudzenie jest bardzo trudno usunąć. Jeśli ta posadzka będzie wykonana z masy samopoziomującej się, która będzie przeszlifowana zwiększy to jej odporność na przebudzenia. Aby skutecznie zabezpieczyć beton przed zabrudzeniami polecam zastosowanie impregnatów. W tym celu stosuje się bezbarwny akrylowo-silikonowy lub epoksydowy preparat, nakładany wałkiem lub pędzlem. Obowiązkowo w dwóch warstwach. Posadzka nadaje się do użytkowania po 2 lub 3 dniach.
Można zastosować trzy rodzaje farb. Akrylowo-silikonowe, uretanowo- alkidowe oraz epoksydowe. Farbę nanosi się wałkiem lub pędzlem. Dwiema warstwami w odstępie kilku, a może kilkunastu godzin. Farby akrylowo-silikonowe rozcieńcza się w wodzie. Uretanowo-alkidowe, w benzynie lakierniczej. Przed malowaniem należy połączyć ze sobą farby i impregnaty. Najskuteczniejszą metodą, będzie zastosowanie wiatraka z mieszadłem. Do gruntowania podłoża należy je rozcieńczyć wodą 10-20%. Najszybciej schnącymi są farby akrylowe – można przejść swobodnie po nich już po kilku godzinach. Farby uretanowo-alkidowe potrzebują 16 godzin, a posadzki betonowe są w stanie być użytkowane po 24 godzina od momentu położenia ostatniej warstwy. Aczkolwiek proces utwardzania żywicy trwa do 5 dni. Powłokę należy odświeżać, co trzy do czterech lat.