Zależnie od naszych umiejętności oraz jakości naczyń znajdujących się w naszej kuchni, uzależnione jest w bardzo dużej mierze powodzenie naszego gotowania i smak przyrządzanych przez nas potraw.

Data dodania: 2014-06-05

Wyświetleń: 1328

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeżeli nasza kuchnia jest jednym z tych zaczarowanych miejsc, w którym wykonujemy fantastycznie wyglądające i nadzwyczaj smakowicie przyrządzone potrawy będziemy potrzebowali równie wyjątkowych naczyń. Naczyń, dzięki którym będziemy mogli w łatwy i szybki sposób przygotować zarówno te proste jak i bardziej wyszukane dania. Bez względu na to, jakimi umiejętnościami dysponujemy oraz jak szeroki wachlarz dań możemy zaproponować naszym gościom w każdej kuchni będziemy potrzebowali garnka i patelni umożliwiającej przygotowanie potraw kulinarnych.

Jaki materiał?

Do naszej dyspozycji są lub mogą być zaoferowane naczynia w trzech najbardziej podstawowych kategoriach pod względem użytego materiału. Najpowszechniejszym materiałem wykorzystywanym do produkcji naczyń kuchennych jest oczywiście stal, która może być w formie:

- stali nierdzewnej będącej bardzo wytrzymałym materiałem zapewniającym długi okres użytkowania wielu naczyniom kuchennym znajdującym się w każdej dzisiejszej kuchni. Naczynia wykonane z tego materiału są łatwe w czyszczeniu i mogą być myte w nowoczesnych zmywarkach,

- stali węglowej zapewniającej szybkie przygotowywanie potraw bez potrzeby stosowania dużej ilości tłuszczu.

Oprócz stali do produkcji naczyń kuchennych wykorzystywane jest także w dalszym ciągu żeliwo. Jest to jeden z najbardziej odpornych materiałów na różnego rodzaju zarysowania. Dużym atutem naczyń wykonanych z żeliwa jest możliwość wolnego duszenia i gotowania potraw.

Oprócz stali i żeliwa w procesie wytwarzania naczyń kuchennych jest wykorzystywane jeszcze aluminium będące wyjątkowo lekkim i miękkim materiałem. W związku z tymi właściwościami naczynia z niego wykonane są raczej mało trwałe i ulegają szybszemu zniszczeniu. Na pewno doskonale nadają się do szybkiego przygotowania potrawy, co zapewnia im dużą popularność pośród osób ceniących sobie obiady w plenerze w formie biwaków pod chmurką.

Ważne szczegóły

Bardzo ważnym dodatkiem do każdego naczynia są pokrywki, materiałem szczególnie popularnym w ostatnim okresie czasu stało się szkło. Warto w tym miejscu dodać, że jest to również jedno z bardziej praktycznych rozwiązań. Dobrze, jeżeli w trakcie zakupów zwrócimy również uwagę na kształt uchwytów mogących wpływać na komfort użytkowania wybieranych przez nas naczyń. Zwłaszcza, jeżeli będzie to dotyczyło tych nieco pokaźniejszych rozmiarów garnków lub patelni. Podejmując ostateczną decyzję o zakupie patelni warto zwrócić również uwagę na to czy posiadają one specjalną warstwę ochronną.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena