Garnki to jeden z tych akcesoriów kuchennych, które służą nam przez wiele lat. 

Data dodania: 2017-11-23

Wyświetleń: 994

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wybieramy garnki na lata

Wysokiej jakości zestaw garnków  to tak naprawdę podstawa wyposażenia naszej kuchni, dlatego zanim kupimy garnki, warto dobrze zastanowić się nad ich wyborem. Jak w gąszczu dostępnych w sklepach ofert garnków wybrać te, który spełni nasze oczekiwania?

Rodzaje garnków

Obecnie producenci akcesoriów kuchennych oferują nam szeroki wybór garnków, które różnić się mogą materiałem, z którego są wykonane, pojemnością, jak i ich przeznaczeniem.

Ze względu na materiał, wyróżnić możemy następujące rodzaje garnków:

Garnki emaliowane, które doskonale znamy z kuchni naszych babć. Wykonane sa zazwyczaj ze stali, która następnie została pokryta wytrzymała emalia, która jednak po pewnym czasie eksploatacji może odpryskiwać. Zaletą emaliowanych garnków jest fakt, iż są one antybakteryjne oraz nie wchodzą w reakcję z kwasami czy zasadami, więc nie ryzykujemy, że pod ich wpływem nasza potrawa zmieni smak. Choć przed laty nadawały się one wyłącznie do użytku na kuchenkach gazowych, to obecnie wiele z dostępnych na rynku garnków emaliowanych można z powodzeniem używać na kuchniach elektrycznych czy indukcyjnych.

Garnki ze stali nierdzewnej wykonane zazwyczaj ze stali chromowo-niklowej. Cechują się bardzo dużą wytrzymałością, a co ważne, długo utrzymują ciepło. Ponadto garnki te nadają się do każdego rodzaju kuchni, zarówno gazowej, jak i indukcyjnej czy elektrycznej. Warto jednak pamiętać, że na opakowaniu powinno znaleźć się oznaczenie, do jakiego konkretnie rodzaju kuchenki dany garnek jest przeznaczony.  Garnki wykonane ze stali chromowo-niklowej nie są wskazane dla osób uczulonych na nikiel, zatem alergicy powinny dokładnie sprawdzić skład materiału takich garnków przed ich zakupem.

Garnki żeliwne są zazwyczaj pokryte powłoką ceramiczną bądź emalią. Ich niewątpliwą zaletą jest długi czas utrzymywania ciepła, jednak z drugiej strony warto pamiętać, że garnki te również długo się nagrzewają. Ponadto naczynia żeliwne możemy bez problemu używać do pieczenia w piekarniku, gdyż wykazują się dużą odpornością na wysokie temperatury. Wiele gospodyń będzie jednak narzekać na ich ciężar, który może okazać się problematyczny w codziennym użytkowaniu.

Garnki aluminiowe, podobnie jak te żeliwne, możemy używać podczas pieczenia w piekarniku do 240 stopni Celsjusza. Garnki wykonane z odlewu aluminium możemy wkładać do zmywarki  nie martwiąc się o ewentualne uszkodzenia czy zarysowania. Poza tym długo utrzymują ciepło i mogą być stosowane niemal na każdym rodzaju kuchenki. Ich zaletą jest także niewielki ciężar, dzięki czemu są bardzo funkcjonalne i wygodne w użyciu.

Na co zwrócić uwagę wybierając garnki

Zanim zdecydujemy się na zakup garnków, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów. Przede wszystkim garnki, które wybierzemy, powinny być dostosowane do rodzaju kuchenki, jakiej używamy.  O ile w przypadku kuchenki gazowej i elektrycznej mamy szeroki wybór garnków, o tyle mając kuchenkę indukcyjną, musimy ograniczyć się jedynie do tych, które wykonane są z takich materiałów, jak stal, emaliowane lane żelazo czy 18/10 stal nierdzewna z aluminium przeznaczonym do stosowania na kuchni indukcyjnej.

Kolejną ważną rzeczą jest dno garnka. Warto wybierać te z grubszym, minimum 3-warstwowym dnem, które choć dłużej się nagrzewa, to dłużej trzyma ciepło. Kupując garnki do użytku na płycie indukcyjnej lub elektrycznej zwróćmy szczególną uwagę na to, aby ich dno po zewnętrznej stronie było idealnie równe, dzięki czemu będzie dokładnie przylegać do powierzchni i optymalnie się nagrzewać.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena