Zakwaszenie organizmu to więcej niż modny w ostatnim czasie slogan. Jest to zjawisko, z jakim ludzie musieli mierzyć się od zawsze, jednak nigdy wcześniej nie na taką skalę. Czym jest, skąd się bierze i jak je zwalczyć?

Data dodania: 2014-04-13

Wyświetleń: 1570

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czym jest zakwaszenie?

Zakwaszenie, mówiąc najprościej, jest to sytuacja, w której równowaga elektrolitowa organizmu przechyla się na stronę kwasów. Gdyby ten problem scharakteryzować bliżej – zakwaszenie organizmu polega na nagromadzeniu jonów wodoru. Oczywiście samo zakwaszenie nie byłoby problemem, gdyby nie fakt, że zwiększenie kwasowości środowiska wodnego, w jakim przebiega większość reakcji w organizmie, powoduje zmianę równowagi reakcji, czyli zaburzenie homeostazy. Związane z tym są najróżniejsze dolegliwości: przemęczenie, osłabienie układu immunologicznego, senność, osłabienie skóry i włosów.

Skąd się bierze zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu jest w dużej mierze pochodną stylu życia. Sama obecność jonów protonowych nikogo nie dziwi, bo są one jednym z najczęściej występujących rodzajów cząstek. Powstają w wielu reakcjach i równie szybko znikają, ponieważ są wysoce reaktywne.

Zwiększenie stężenia jonów wodorowych wynika ze stylu życia: jedzenie w pośpiechu, niezrównoważona dieta, stres – wszystkie te czynniki zaburzają przebieg naturalnych szlaków metabolicznych i mogą powodować zwiększoną produkcję jonów H+. Zakwaszenie powoduje przesunięcie równowagi reakcji w stronę tego właśnie produktu, co jednocześnie samo w sobie jest mechanizmem hamującym naturalne procesy zobojętniania kwaśnego środowiska.

Jak zwalczyć zakwaszenie?

Podstawowy sposób to przyjęcie substancji o odczynie zasadowym. Mogą to być minerały lub związki chemiczne, które zobojętniają nadmiar jonów wodorowych. W preparatach takich jak Power Mins (to jeden z najpopularniejszych na świecie suplementów na zakwaszenie) znajduje się spora dawka wapnia, magnezu i miedzi. Jednocześnie suplementy takie mają za zadanie uzupełnić niedobór pierwiastków, których zasoby są niszczone przez jony wodorowe: selenu, miedzi, chromu, manganu, jodu, molibdenu i żelaza.

Proces zwalczania zakwaszenia jest dosyć czasochłonny i wymaga nie tylko przyjęcia odpowiedniej dawki środków zobojętniających, ale także zmiany nawyków żywieniowych, ponieważ bez zmiany stylu życia, zakwaszenie organizmu stanie się zjawiskiem chronicznym, a przez to w dwójnasób szkodliwym.

Czy należy zwalczać zakwaszenie?

Skoro zakwaszenie jest starym problemem, to może nie warto się nim zajmować? Cóż, dopóki stopień zakwaszenia nie jest wysoki i utrzymuje się na stałym poziomie, jego efekty mogą nie być wyczuwalne, ponieważ organizm dysponuje pewnymi mechanizmami kompensacyjnymi. Wraz jednak ze wzrostem stężenia jonów H+ rośnie również siła odczuwanych negatywnych efektów zakwaszenia. Zamiast sięgać po skomplikowane preparaty i przyjmować wątpliwej jakości suplementy, warto wtedy sięgnąć po te, które są sprawdzone i działają szybko. Oczywiście – nadal trzeba będzie zrobić wszystko, aby w przyszłości nie dopuścić do tak silnego zakwaszenia, niemniej jednak warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie tego zjawiska.

Zakwaszenie może mieć bowiem charakter epizodyczny: pojawiać się w sytuacjach stresowych, czyli wtedy, kiedy jest najbardziej groźne, bo osłabia najistotniejsze funkcje organizmu, dzięki którym można zwalczyć stres. Wtedy warto profilaktycznie zażyć dawkę suplementu, żeby stres lub zwiększony wysiłek umysłowy ani przejściowe pogorszenie stylu życia (związane na przykład z wyjazdem wakacyjnym) nie wpłynęły negatywnie na nasze samopoczucie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena