Nawet mało doświadczony użytkownik kuchni, w doskonały sposób zdaje sobie sprawę, jak ważne będą odpowiedniego rodzaju akcesoria znajdujące się w tym pomieszczeniu.

Data dodania: 2014-02-24

Wyświetleń: 887

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Każda nowoczesna i przyjazna kuchnia jest, a przynajmniej powinna być, wyposażona w praktyczne noże kuchenne. One to, bowiem gwarantują szybkie przygotowywanie potraw, ich umiejętne dekorowanie czy też nawet oprawienie i filetowanie ryby. Dotyczy to w jednakowo dużym stopniu kuchni znajdujących się w mieszkaniach indywidualnych jak i tych znajdujących się w dużych restauracjach czy też małych lokalach gastronomicznych. Różnica polega jedynie na ilości tych uniwersalnych narzędzi kuchennych. Nie ma, bowiem noży do wszystkiego, każdy z nich spełnia typową dla siebie i potrzeb kucharza funkcję. Właściwie wyważony i dobrze naostrzony nóż to jeden z podstawowych atrybutów wszystkich osób przygotowujących jakiegokolwiek rodzaju posiłek.

Rodzaje noży

W zależności od potrzeb, noże kuchenne możemy podzielić na kilka podstawowego rodzaju wersji tego narzędzia:

- Duży nóż szefa kuchni znany również, jako nóż kucharski lub nóż rzeźniczy jest jednym z najbardziej typowych noży o charakterze uniwersalnym. Jego duże ostrze w doskonały sposób sprawdza się w siekaniu, krojeniu i oddzielaniu mięsa. Przedmiot ten musi jak najlepiej pasować do ręki kucharza i być dobrze wyważonym, co zapewnia bezpieczne nim operowanie.

- Nóż do obierania; mówiąc o tego rodzaju nożu możemy wspomnieć o dwóch rodzajach noży, typowy nóż do miękkich warzyw i owoców, na którym znajdują się delikatne ząbki oraz nóż lekko zakrzywiony.

- Nóż do pieczywa; najlepiej żeby był odpowiednio długi (ok. 20cm) i posiadał ząbkowane ostrze ułatwiające krojenie pieczywa.

- Nóż tasak służący głównie do krojenia mięsa z chrząstką lub oddzielania mięsa od kości.

Istnieje również grupa noży specjalnych:

- Nóż do sera posiadający specjalnie wyprofilowane otwory ułatwiające krojenie sera.

- Nóż do filetowania będący wąskim, długim i giętkim nożem.

- Nóż do wycinania dekoracji jest krótki, cienki i ma odpowiednio wyprofilowane ostrze.

- Nóż do smarowania z płaskim i szerokim ostrzem.

Pamiętajmy, że każdy używany przez nas nóż powinien być dobrze naostrzony, co zapewnia jego bezpieczne użycie. Tępy nóż dużo łatwiej omyka się, co bywa bardzo często przyczyną szybszego skaleczenia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena