Cena i jakość są jednakowo ważne. Nie można jednak urządzić hotelu, nie wiedząc nic więcej o oczekiwaniach gości. Nie zawsze należy kupować najdroższe wyposażenie, nie zawsze też jest potrzebne dalsze podnoszenie jakości – czasem należy poprzestać na jakości nieco niższej, co da dodatkowe oszczędności, a hotelowi nie zaszkodzi.

Data dodania: 2014-01-29

Wyświetleń: 1070

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kiedy niska jakość nie szkodzi

Obniżanie jakości wyposażenia następuje wraz z przechodzeniem od wyższych kategorii do niższych. To oczywiste, że hotel 3* będzie używał gorszego wyposażenia niż hotel 5*, a hotele w standardzie turystycznym nie będą stawiały na wysoką jakość, ale na maksymalną funkcjonalność. Zresztą inne działanie byłoby ekonomicznie nieuzasadnione. Należy hotel urządzać tak, aby ani jeden element wyposażenia nie sprawiał wrażenia standardu niższego, niż ten, który wynika z kategoryzacji obiektu.

Kiedy szkodzi wysoka jakość

Okazuje się, że jest pewien katalog sytuacji, w których wcale nie opłaca się inwestować w idealne wyposażenie. Jest to poniekąd odwrócenie sytuacji z poprzedniego punktu. Jeśli bowiem całe wyposażenie będzie oceniane na 4 w skali szkolnej, to umieszczenie w hotelu pewnych elementów wyposażenia ocenianych w tej skali na 6 spowoduje, że goście hotelowi będą mieli niezaspokojone oczekiwania: spodziewali się będą lepszego wyposażenia, niż to, w które hotel jest w większości wyposażony. Nawet jeśli całość będzie urządzona dobrze, to opinia o hotelu będzie coraz gorsza.

Miejsca, w których jakość musi być najwyższa

Nie wszystkie miejsca w hotelu rządzą się tymi samymi prawami. I tak – lobby powinno być urządzone o poziom lepiej niż pokoje – to centrum wizerunkowe, podstawowy element hotelu, który świadczy o jego dbałości o dobro klienta, czyli gościa. Drugie miejsce to zaplecze gastronomiczne. Tutaj kupuje się wyposażenie, które odpowiada zapotrzebowaniu, ale zawsze najwyższej jakości – jakiekolwiek naprawy są kosztowne, a o przestojach w pracy kuchni nawet szkoda mówić.

Wyznaczniki jakości

W przypadku różnych pomieszczeń i różnych elementów wyposażenia, co innego należy rozumieć pod pojęciem jakości: trwałość tapicerki, wytrzymałość łóżek, odporność na ścieranie w przypadku posadzek – musisz najpierw dobrze zrozumieć co i po co znajduje się w hotelu. Wyposażenie może bowiem skompletować każdy na podstawie podręczników i internetu, ale żeby znaleźć dobre wyposażenie, trzeba już wiedzy na temat funkcjonowania obiektów danego typu.

Licencja: Creative Commons