Masterchef to jeden z tych programów, który cieszy się niezwykle dużą popularnością w polskich domach. Po sukcesie pierwszej edycji, we wrześniu na ekrany weszła druga – jeszcze bardziej emocjonująca. Zmienili się uczestnicy, zmieniły się zadania, zmieniły się też emocje. Jedyną rzeczą, która pozostała w niezmienionej formie jest jury.

Data dodania: 2013-09-30

Wyświetleń: 1377

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co o nich wiemy? W polskiej edycji w jury znajdują się trzy osoby – Magdalena Gessler, Michel Moran oraz Anna Starmach.

 

Magdalena Gessler (ur. 1953r. ) jest prawdopodobnie najbardziej znanym członkiem jury. Większość z nas kojarzy ją z innego programu związanego z kulinariami – Kuchenne Rewolucje, gdzie pomaga przywrócić do życia podupadające restauracje. Jej przygoda z gotowaniem zaczęła się w momencie poznania Piotra Gesslera, członka rodziny warszawskich restauratorów. Obecnie jest właścicielką ponad 20 restauracji oraz kawiarni. Do tego jest redaktorką naczelną serwisu smakizycia.pl i autorką kilku książek, w tym „Kuchnia – moja pasja” oraz „Kocham gotować. Przepis na życie”, które stały się bestsellerami.

 

Michel Moran, znany głównie z uroczego kaleczenia polskiego języka i wyrażenia „oddaj fartucha”. Michel pochodzi z Francji, ale jego rodzice są Hiszpanami. Wykształcenie zdobył w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”. Z kolei praktyki miał w hotelu „Royle Monceau”, gdzie szefem kuchni był Gabriel Biscaye czy też Bernard Loiseau. Gotował również w Niemczech i Luksemburgu. Za sprawą swojej przyszłej żony przyjechał po Polski i to właśnie tu osiadł się na stałe. Od 2004 jest szefem kuchni i właścicielem restauracji „Bistro de Paris”.

 

Ostatnia z jury, najmłodsza ( ur. 1987) to Anna Starmach. Ukończyła paryska szkołę kucharską Le Cordon Bleu i odbyła kilka staży w cieszących się wysoką renomą restauracjach (w tym w Lameloise). W 2010 roku wygrała konkurs „Gotuj o wszystko”. Dzięki temu otrzymała półroczny kontrakt na prowadzenie kącika kulinarnego w znanym programie Dzień Dobry TVN oraz staż w restauracji hotelu Sheraton. Anna Starmach jest również autorką książką „Pyszne 25”.

 

Te trzy różne osobistości są nie dala wyzwaniem dla uczestników Masterchefa. Jeśli byłbyś uczestnikiem programu, to którego z nich obawiałbyś się najbardziej?

Licencja: Creative Commons
0 Ocena