Zmywarki do naczyń stają się coraz popularniejszym elementem wyposażenia naszych kuchni. Na rynku odnaleźć można wiele modeli o różnych funkcjach i w rozmaitych przedziałach cenowych.

Data dodania: 2013-09-13

Wyświetleń: 1740

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zmywanie w zmywarce pozwala na zaoszczędzenie wody, a w przypadku nowszych modeli również energii – nie dziwi więc rosnąca popularność tego urządzenia. Poza wodą i energią można dzięki zmywarkom zaoszczędzić także czas, który trzeba byłoby poświęcić na tę żmudną pracę domową. Jednak nie wszystkie naczynia mogą być myte w zmywarce. Te silniej zabrudzone powinny zostać wstępnie oczyszczone, a wszystkie odpowiednio poukładane.

Nie wszystkie naczynia myjemy w zmywarce

Podczas zmywania w zmywarce używane są środki chemiczne i gorąca woda. Ich działanie może mieć niekorzystny wpływ na niektóre przedmioty i przyczyniać się do ich uszkodzenia. Należy więc pamiętać by nie umieszczać w zmywarce:

  • sztućców aluminiowych
  • naczyń ze szkła kryształowego
  • patelni i naczyń pokrytych specjalnymi powłokami, które mogą zostać uszkodzone przez środki chemiczne
  • naczyń z nadrukowanymi wzorami, które mogą zostać zmyte
  • przedmiotów ze srebra – mogą się odbarwiać
  • naczyń zanieczyszczonych popiołem lub pyłem, który może zabrudzić pozostałe przedmioty
  • sztućców, przedmiotów klejonych – np. z klejonymi trzonkami
  • tworzyw sztucznych nieprzystosowanych do mycia w zmywarce (mogą się odkształcać)

Do zmywania w zmywarce przeznaczone są przedmioty na co dzień używane w kuchni czyli: talerze, kubki, filiżanki, naczynia żaroodporne, a także te oznaczone specjalną naklejką informującą o możliwości mycia w zmywarkach.

Prawidłowe ułożenie naczyń

Czasami zdarza się, iż po wyjęciu ze zmywarki naczynia nie są idealnie czyste. Powodem takiego stanu rzeczy może być ich złe ułożenie, niewłaściwe przygotowanie. Dlatego wkładając naczynia do zmywarki należy pamiętać o kilku zasadach:

  • usuwamy duże resztki jedzenia, pestki, twarde elementy
  • w dolnym koszu umieszczamy duże, mocno zabrudzone naczynia, w górnym mniejsze i mniej zabrudzone
  • sztućce umieszczamy w specjalnym koszu, uważając aby ich nie przeładować
  • najsilniej zabrudzone naczynia układamy w stronę ramienia natryskowego, tak by w nie uderzał strumień wody
  • do przypalonych naczyń używamy specjalnych środków
  • nie układamy naczyń zbyt blisko siebie – nie powinny się dotykać, to może spowodować ich wzajemne uszkodzenia

Nie należy zapominać także o tym, by sztućce i umyte naczynia wyjmować od razu po skończonej pracy – pozostawienie ich w wilgoci może przyczynić się do rdzewienia.

Jakich preparatów używać?

Duży wybór zmywarek dostępnych na rynku przekłada się również na duży wybór preparatów stosowanych do mycia i ochrony zmywarek. Np.:

  • tabletki do zmywarek – łatwe w dozowaniu, zarówno jedno- jak i wielofunkcyjne. Jedno funkcyjne – ich zadaniem jest jedynie mycie naczyń, wymagają dodatkowego zastosowania soli zmiękczającej, wody, środka nabłyszczającego. Alternatywą są tabletki wielofunkcyjne: 3 w 1 – spełniające funkcje: mycia, zmiękczania wody, nabłyszczania naczyń, 4 w 1 – funkcje: mycie, nabłyszczanie, zmiękczanie i ochrona zmywarki i 5 w 1 – funkcje: mycie, nabłyszczanie, zmiękczanie wody, ochrona zmywarki i ochrona szkła
  • płyny nabłyszczające – dzięki nim zmywane naczynia zyskują połysk
  • sól do zmywarek – zmiękcza wodę w zmywarce, chroni przed osadzaniem się kamienia
  • zawieszki zapachowe – pomagają eliminować nieprzyjemne zapachy
  • preparaty do czyszczenia zmywarek – do usuwania resztek, pozostałości po zmywaniu.


Eksploatacja zmywarki

Właściwie eksploatowana zmywarka może służyć przez długie lata, jednak by zachować ją w dobrym stanie należy jej regularnie używać. Jeżeli urządzenie zbyt długo nie będzie wykorzystywane, mogą zacząć osadzać się w nim pleśń i pozostałości jedzenia w filtrze. Dobrze, by była czyszczona najrzadziej raz na 3 miesiące. Podczas mycia należy wyjąć filtry, dysze i wyczyścić je wodą z płynem do mycia naczyń, a same uszczelki przy pomocy miękkiej gąbki z niewielka ilością płynu. To powinno zapobiegać powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena