Kuchnia jest rajem dla wybranych, nie każdy jest w stanie posiąść wiedzę związaną z wędrówkami w kierunku słonecznych dni jakie przywołuje nam na myśl kuchnia hiszpańska, temperamentu skrywanego pod beszamelowym specjałem. Czy gotowanie jest trudne?

Data dodania: 2013-09-11

Wyświetleń: 912

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zamiłowanie do kuchennych wariacji

To bardzo często padające pytanie, na które nie można udzielić jasnej odpowiedzi, zależy czy nasze kulinarne specjały mają zachwycać, urzekać czy zaspokajać podstawowe pragnienie jakim jest głód. Zastanówmy się nad nim podczas krótkiej podróży po najmodniejszych obecnie kwestiach dotyczących gotowania i smaku. 

Kulinarne atrakcje jakie niesie nam świat, wskazują na otwartość, brak zahamowań czy ograniczeń, to my sami decydujemy co jemy, w jakiej formie, itd. Adepci kulinarnych atrakcji, otwierają się na nietypowe połączenia, ucztę dla zmysłów zarówno tych smakowych, zapachowych,  jak i wzrokowych. 

Wiele jest współcześnie kulinarnych atrakcji, o których jeszcze kilka lat temu nawet nie myśleliśmy. Kuchnia molekularna obecnie staje się bardzo rozpoznawalnym elementem naszego życia, poznanie pewnych tajników staje się odpowiedzią na wymagania jakie niesie nam nowoczesne społeczeństwo. Dodatkowo pasjonaci dreszczyku emocji mają okazję skosztować dań wymagających już nie tylko wiedzy w ich przygotowaniu, ale ogromnej precyzji. Japonia posiada zamiłowanie do ryby Fugu, śmiertelnie niebezpiecznej poprzez zawartość neurotoksyny. Pewne eksperymentowanie w kuchni staje się elementem zmieniającym w bardzo szerokim zakresie nasze życie.

Wartym dodania jest jednak temat naszej otwartości na przyprawy świata, imbir, cynamon, kardamon, bazylia, tymianek czy szafran to jedne z bardziej rozpoznawalnych dodatków, które znajdują swoje zastosowanie w naszej kuchni, obecnie wielką popularnością cieszą się także wyraziste smakiem dodatki jak ser owczy i kozi, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek czy słodki turron.

Jednak często sięgamy po zagraniczne specjały nie doceniając naszych krajowych możliwości. Sarnina w owocach jałowca jest daniem nie tylko niezwykle wykwintnym, ale także zapomnianym, staropolski bigos z grzybami, śliwkami i wódką został zastąpiony szybkim odpowiednikiem zmienianym według naszych indywidualnych preferencji. Gulasz po węgiersku serwowany jest już tylko w restauracjach, bo w codziennym jadłospisie stawiamy na znacznie lżejsze alternatywne potrawy, często przywołujące daleki wschód czy temperamentną kuchnię hiszpańską.

Często zastanowienie się nad wyborem dań szybkich i nie wymagających znajomości kulinarnych tajników, a wieloma godzinami spędzonymi przy garnkach skłania wielu z nas do pójścia na łatwiznę. Jednak zapoznanie się z możliwościami jakie niesie nam kulinarny element wędrówki po świecie dla wielu staje się pewną przepustką w magiczny, ciągle zmieniający się świat kolorów, struktur, aromatów i niezapominanych smaków . Obecnie możliwość pewnego podglądania fachowców przy pracy jest znacznie większa, programy kulinarne uchylają przed nami rąbka tajemnicy związanego z niepowtarzalną kuchnią współczesną i dawną, kuchniami z różnych regionów świata - tymi bardziej i mniej wykwintnymi. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena