Jednym z podstawowych produktów żywnościowych są jaja kurze. Do handlu mogą trafić jedynie jaja znakowane i pakowane. Droga jajka od momentu, gdy zostanie zniesione przez kurę, do czasu, kiedy trafi do konsumenta, jest dość długa i skomplikowana. Sama hodowla kur jest mocno obwarowana przepisami i dyrektywami, nad przestrzeganiem których jest prowadzony nadzór przez odpowiednie służby m.in. sanepid. Od producenta jaja trafiają do zakładów zajmujących się pakowaniem jaj. Pakowalnia jaj to jedyne miejsce posiadające uprawnienia nadawane przez Główny Inspektorat Weterynarii, w którym się segreguje, znakuje i w końcu pakuje jaja. Przez pakowalnie jaja muszą przejść, aby mogły trafić do hurtowni. Od czasu, gdy Polska należy do Unii, wiele się zmieniło. Zarówno hodowcy kur, jak i zakłady, gdzie jaja trafiają od producentów, czyli każda zbiornica i pakowalnia jaj, wszyscy musieli się dostosować do nowych przepisów. Dzięki tym przepisom, z których wiele budzi kontrowersje, zwłaszcza wśród hodowców drobiu, konsumenci mają większą pewność, że kupują w sklepach zawsze dobre i świeże jaja.
Nowoczesne pakowalnie jaj oferują najczęściej jaja konsumpcyjne, spożywcze oraz usługę pakowania wraz z transportem.
Warto zwrócić uwagę na te zakłady pakowania jaj, które posiadają wdrożone systemy HACCP oraz objęte są stałą opieką weterynaryjną. Takie pakowalnie są w stanie zagwarantować szybkie dostawy oraz zawsze świeże produkty.