By odpowiednio funkcjonować i planować codzienne obowiązki, nie możemy obejść się bez odpowiednich urządzeń. Szczególnie w kuchni. Żywność wymaga od nas odpowiedniego przechowywania i obróbki cieplnej, tak byśmy mogli jeść smacznie i zdrowo.

Data dodania: 2012-07-02

Wyświetleń: 366

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Odpowiednie żywienie i codziennej dieta jest podstawową potrzebą człowieka, bez której nie potrafiłby funkcjonować - podobnie zresztą jak bez snu. Dlatego musimy odpowiednio dobierać codzienne pokarmy, gdyż zawierają one substancje odżywcze, z których czerpie nasz organizm.

                Układanie codziennego jadłospisu jest bardzo ważne - nie powinniśmy jeść bez zastanowienia. Odbije się to szybko na naszym zdrowiu i wyglądzie. Obiad w fast foodzie, nieznanego pochodzenia kanapki czy zapiekanki nie są najlepszym pomysłem na posiłek. Nie tylko dlatego, że są niezdrowe, ale mogą być również nieświeże, co kończy się zazwyczaj zatruciem pokarmowym. Choć wydaje nam się, że takie zatrucie nie jest groźne dla naszego zdrowia, może nieść za sobą dość poważne konsekwencje. Bakterie, które gromadzą się na jedzeniu, mogą prowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych trudnych do wyleczenia.

                Nieświeże wędliny, sałatki, ciastka i przetwory mleczne mogą doprowadzić do zarażenia gronkowcem złocistym. To bardzo poważne zakażenie, które ciężko wyleczyć i które w naszym organizmie niesie duże spustoszenie. Dlatego też przygotowując i przechowując posiłki, należy zachować szczególną troskę o higienę. Mycie warzyw i owoców jest niezbędne. Należy unikać również jedzenia produktów nieprzetworzonych, surowych. Tatar lub jajeczny "kogel mogel", mogą być przyczynami wielu zatruć.  Podstawową zasadą jest również regularne czyszczenie takich rzeczy, jak blaty kuchenne czy lodówki. Bakterie gromadzące się w lodówce zazwyczaj są najniebezpieczniejsze, ponieważ odporne są na niskie temperatury.

                Nigdy więc nie powinniśmy kłaść produktów bezpośrednio na półkach w lodówce. Niezbędne jest również dokładna mycie zlewów, w których myjemy naczynia. Są one miejscami, gdzie gromadzi się bardzo dużo bakterii i grzybów. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z takich urządzeń jak zmywarki do zabudowy. Zmywarki czyszczą naczynia w wysokich temperaturach, zabijając wszelkie niebezpieczeństwa.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena