Najczęściej proponowane są okapy wyspowe, kominowe, podszafkowe i inne. Każdy z nich musi być wyposażony w odpowiednie filtry.
Aby ułatwić Państwu wybór najlepszego dla Was sprzętu w kilku słowach opiszę każdy z kuchennych pochłaniaczy.
Okapy kominowe to takie które montowane są bezpośrednio do ściany zachowując odpowiednią wysokość nad kuchenką. Jeżeli okap pracuje w systemie otwartym to rurę łączącą go z przewodem wentylacyjnym najczęściej maskuje się ozdobnym kominem.
Z okapu wyspowego skorzystamy wtedy gdy kuchenka i szafki kuchenne znajdują się w centralnej części pomieszczenia. Montuje się go bezpośrednio do sufitu a niektóre modele umożliwiają nam płynną regulację jego wysokości.
Kolejnym urządzeniem jest okap szufladowy, który montujemy bezpośrednio pod szafką wiszącą nad kuchenką z możliwością wysuwania go i chowania jak szuflady. Stąd też jego nazwa.
Podobnie montowany jest okap podszafkowy z tą jednak różnicą, że nie możemy go składać i rozkładać. Jest on dość uniwersalny, gdyż równie dobrze możemy zainstalować go do ściany albo zabudować tak, że widoczny będzie tylko od spodu.
Okap uchylny polecany jest grupie klientów, którym zależy aby sprzęt ten nie był widoczny pośród mebli. Montowany jest on w szafce wiszącej, a front szafki unoszony jest uchylnie ku górze.
Narożne okapy montujemy bezpośrednio do ściany kiedy kuchenka usytuowana jest w narożniku kuchni.
Kupując to urządzenie pamiętajmy o odpowiednim doborze sprzętu:
-okap powinien być większy od kuchenki (o 10-15 cm)
-dobrze usytuowany powinien znajdować się ok 60 cm nad płytą grzewczą elektryczną i 75 cm nad gazową.
-głośność okapów podczas pracy na maksymalnych obrotach nie powinna przekraczać 72 db.
-każdy okap musi być wyposażony w filtry: przeciwtłuszczowy (aluminiowy, akrylowy lub stalowy, montowany w okapach o funkcji wyciągu), filtr z wkładem węglowym (pochłania zapachy, występuje w okapach o funkcji pochłaniacza), filtr antytłuszczowy (metalowy)