Coraz częściej projektanci wnętrz decydują się sięgnac po marmur. I to nie tylko projektując pomieszczenia w klasycznym stylu, ale także tam, gdzie wystrój ma być nowoczesny. W przeciwieństwie na przykład do granitu marmur występuje w ponad 20 gatunkach. Kilka z nich zrobiło prawdziwą furorę i nadaje się praktycznie do kazdego wnętrza.

Data dodania: 2012-04-26

Wyświetleń: 2879

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oczywiście główna zaletą każdego marmuru jest jego wytrzymałość oraz dekoracyjnośc. Są jednak gatunki uważane za bardziej eleganckie.

 Bianco Carrara


We włoskiej Carrarze marmur wydobywa się juz od czasów etruskich. To biały kamień z charakterystycznymi ciemnoszarymi “żyłkami”.  Z białego marmuru z Carrary chętnie korzystali renesansowi i barokowi rzeźbiarze - między innymi Michał Anioł. Dzięki delikatnej kolorystyce Bianco Carrara pasuje praktycznie do kazdego wnętrza, choć warto też zauważyć, że właśnie jego wzór najcześciej znajdziemy na plastikowych elemenatach wystroju wnętrz mających udawać marmur. 


Rain Forest Green


To nietypowa, zielona odmiana marmuru ( najczęściej w kolorze ciemnej, butelkowej zieleni) ze złoto - brązowymi, cieńkimi “żyłkami”. Rain Forest ject ceniony głównie ze względu na dużą dekoracyjność. Jako najbardziej wyrazista odmiana marmuru najlepiej sprawdza się na dużych powierzchniach i w  dużych pomieszczeniach.


Botticno


Kilka odmian botticono to najbardziej neutralny i najbardziej eleganckie gatunki marmuru. Rzadko stosuje się je tam, gdzie właściciele posesji chce pokazać, że “go stać” - głwoenie dlatego, że to kamień o bardzo delikatnym wzorze i barwie i nie każdy od razu rozpozna w nim marmur. To jasna, kremowo - beżowa skała z prawie niewidocznymi ciemiejszymi smugami.


Trzy wymienione powyżej gatunki marmuru to prawdziwe hity ostatnich lat.  Zdecydowanie spadła popularność marmurów czarnych i czerwonych, dlatego lepiej nie ryzykować wykorzystywana ich w naszym domu, szczególnie czerwonych odmian kamienia, które są aktualnie uważane za przejaw złego smaku. 

Licencja: Creative Commons