Nasz organizm jest zdumiewającym mechanizmem, w którym panuje naturalny porządek. Stan ten nazywamy zdrowiem. Czasem ten porządek bywa jednak zakłócany przez choroby.

Data dodania: 2012-01-18

Wyświetleń: 1882

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

Standard życia ma istotny wpływ na zdrowie człowieka: wzrostowi zamożności towarzyszy rosnąca ilość zachorowań na cukrzycę zarówno typu 1, jak i typu 2. Ta zależność jest efektem niewłaściwego, „cywilizowanego” trybu życia ze złą jakością pożywienia, brakiem ruchu, codziennością nacechowaną pośpiechem i stresem. Czynnikowi stresu i żywności wytwarzanej sposobem przemysłowym przypisywana jest odpowiedzialność za powstawanie większości chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca zaś jest jedną z największych plag naszej cywilizacji.

Cukrzyca wprowadza chaos w jelitach

„Śmierć czai się w jelitach”, jak mówi przysłowie ludowe. Ale można także odwrócić to zdanie i stwierdzić, że bez dobrego trawienia nie da się zachować zdrowia. W układzie trawiennym człowieka żyje 10 razy więcej mikroorganizmów, niż mamy komórek ciała. Mikroorganizmy w jelitach są czynnikiem decydującym o tym, czy trawienie przebiega właściwie. Współczesna nauka przypisuje bardzo dużą rolę mikroorganizmom w układzie trawiennym. Zjawisko to zostało opisane w wielu najnowszych pracach naukowych. Zauważono, że pożądana mikroflora jelitowa z różnymi szczepami bakterii kwasu mlekowego pomaga człowiekowi żyć bez problemów zdrowotnych. Jeśli natomiast w jelitach znajdują się przede wszystkim mikroorganizmy niepożądane, wówczas człowiek czuje się chory.

W układzie trawiennym osoby cierpiącej na cukrzycę panuje permanentny chaos, „nieporządek”. Stolce są wyjątkowo cuchnące i nieregularne. Z powodu chaosu w procesach przemiany materii, wywołanego przez nieuregulowaną przemianę cukrów, powstają produkty przemiany materii utrudniające trawienie. Wydajność przyjmowania energii i wchłaniania substancji pokarmowych w jelitach jest zmniejszona. Jeśli organizm otrzymuje zbyt mało energii, to nie może sobie poradzić z „nieporządkiem”, spowodowanym cukrzycą. Cierpienie się utrwala i narasta.

Czym są Efektywne Mikroorganizmy

Mikroorganizmy - cegiełki życia obecne we wszystkich warstwach gleby - są niezbędne dla funkcjonowania innych form życia, włącznie z gatunkiem ludzkim. Mikroorganizmy te nie tylko występują w naszym otoczeniu, ale sprawiają, że możemy żyć i istnieć. Profesor Teruo Higa z Uniwersytetu Rynku na Okinawie w Japonii wyodrębnił mieszaninę mikroorganizmów, które znajdują wiele praktycznych zastosowań w naszym codziennym życiu. Nazwał je Efektywnymi Mikroorganizmami – w skrócie EM. Technologia EM stworzyła szeroką gamę produktów, znajdujących zastosowanie m.in. w rolnictwie, hodowli, ochronie środowiska. Efektywne Mikroorganizmy posiadają też zdolności wytwarzania produktów żywnościowych, takich jak bakterie kwasu mlekowego i drożdże oraz pożytecznych substancji, bez których nie mielibyśmy np. jogurtu, sera żółtego, chleba, piwa, wina.

Technologia EM

Technologia EM to również preparaty i paramedykamenty testowane przez lekarzy na całym świecie. Powstała medycyna EM; wyniki i możliwości leczniczego zastosowania w połączeniu z terapia- mi tradycyjnymi lub alternatywny- mi czy komplementacyjnymi prezentowane są podczas konferencji medycznych z udziałem specjalistów z całego świata. Produktem o epokowym znaczeniu jest EM-X, które oprócz mikroorganizmów zawiera antyoksydanty i substancje aktywne biochemicznie, m.in. enzymy, aminokwasy i związki pochodzenia roślinnego, mające na celu wyzwolenie samouzdrawiających sił organizmu. EM-X oczyszcza organizm z wolnych rodników i toksyn, spowalnia proces starzenia, wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego, eliminuje procesy gnilne podczas rozkładu pokarmów w układzie trawiennym oraz zwiększa wytrzymałość fizyczną.

EM-X stworzone są w ponad 130 krajach na świecie. Produkty przeznaczone dla ludzi posiadają stosowne certyfikaty i zezwolenia.

Doświadczenia z Efektywnymi Mikroorganizmami w przypadku cukrzycy.

Jednym ze sposobów powracania do zdrowia - także w przypadku cukrzycy - jest takie wspieranie przemiany materii, żeby organizm miał do dyspozycji więcej elementów porządkujących.

W Niemczech wiele osób z cukrzycą obydwu typów przekonało się, że wspieranie procesu trawienia bakteriami kwasu mlekowego znacznie poprawia, jakość życia, niejednokrotnie aż do całkowitego odstawienia leków włącznie. Właśnie takie właściwości mają preparaty wytwarzane na bazie Efektywnych Mikroorganizmów

Celowe stosowanie EM do leczenia pacjentów z cukrzycą zainicjowała profesor weterynarii, po zaob- serwowaniu znacznego polepszenia stanu zdrowia zwierząt, u których wystąpiły zachorowania związane ze złą przemianą materii. Jej, wówczas prawie 80-letnia, chora na cukrzycę matka, była pierwszą pacjentką w Niemczech, która dzięki celowemu zastosowaniu EM mogła całkowicie odstawić lekarstwa. Z czasem coraz więcej lekarzy, uznających naturalne sposoby leczenia, zaczęło zalecać swoim pacjentom stosowanie EM bądź suplementów diety, wyprodukowanych na bazie EM. Wypijanie 1-3 łyżeczek EM w ciągu dnia na szklankę wody lub soku owocowego jest zalecane, jako podstawowe leczenie. Zawarte w EM bakterie kwasu mlekowego stabilizują proces trawienia.

Życie staje się coraz trudniejsze.  Człowiek jest coraz słabszy, a postanowienia, aby jeść wy- łącznie to, co nie pogarsza stanu zdrowia, można zrealizować tylko dzięki olbrzymiemu wysiłkowi woli. Tworzy się zamknięte koło. „Chaos” na początku przemiany materii w układzie trawiennym, wywołany przez nie- zrównoważoną przemianę cukrów, pogarsza jakość całego życia

Co to jest „dobra energia”?

Ludzie i zwierzęta są istotami potrzebującymi dużo energii, by trzymać dobry stan zdrowia i witalność. Energia ta pochodzi od słońca. Słońce pomaga też rośli-nom w tym, by zachodził w nich proces fotosyntezy i by w ten sposób z prostych elementów na- wozu mogły one tworzyć piękne struktury - korzenie, łodygi, liście, kwiaty i owoce. Ludzie dorośli i zwierzęta nie potrzebują zbyt wielu substancji pokarmowych – potrzeba im dużo energii. Przysłowie ludowe mówi o człowieku radosnym i wyprostowanym, jako o naładowanym energią. Dużo dobrej energii skutkuje dobrą formą. Potrzebujemy jej do myślenia, poruszania się, do tego, by biło nasze serce, by płuca spełniały swoje funkcje i do przeżywania wszystkiego, co sprawia nam radość. Le- karz dokonuje pomiaru przepływu prądu, przepływu energii w sercu bądź w mózgu i zgodnie z tym stwierdza, czy jeszcze żyjemy. Różnica pomiędzy śmiercią (= chaosem, nieporządkiem) a życiem (= porządkiem) polega, więc na tym, że życie oznacza nadwyżkę energii. Energia, która pochodzi od słońca, decyduje o naszym samopoczuciu. Kiedy jest widno i słonecznie, czujemy się bardzo dobrze (= porządek), gdy słońca jest mało, czuje- my się źle lub wręcz mamy nastroje depresyjne (= chaos, nieporządek?. Współczesna fizyka kwantowa opisuje tę szczególną siłę światła, jako kwanty światła. Ich obecności i siły nie można zmierzyć metodą spalania, za pomocą, której dziś najczęściej mierzy się zawartość energii w żywności. Rosyjscy i niemieccy fizycy (zespoły badawcze związane z Aleksandrem Gurwiczem i Fritzem-Albertem Poppem) przed wieloma laty opracowali metody oznaczania zawartości tej szczególnej energii w żywności. Po raz pierwszy oficjalnie uznano te metody dopiero wtedy, gdy Popp był w stanie wy- kazać w drodze eksperymentu, że żywność, która rosła w słońcu, miała więcej kwantów światła niż ta, która w fazie wzrostu miała go niewiele. Dzięki tej metodzie w teście „na ślepo” potrafił wykazać, czy jajko pochodzi od kury mającej wybieg na świeżym powietrzu, czy od kury z chowu klatkowego. Według jego metody można dokonać pomiaru za- wartości światła we wszystkich artykułach spożywczych.  Ciekawe jest to, że żywność o dużej zawartości światła podczas testów smakowych wypada, jako wyjątkowo smaczna, a podczas testów przechowalniczych, jako nadzwyczaj trwała. Duże koncerny spożywcze wykorzystują tę metodę do szyb- kiego i precyzyjnego określania, czy dana żywność odpowiada ich wymaganiom, co, do jakości, czy też nie. Z naszego doświadczenia wiemy, że świeża żywność prosto z ogrodu syci na dłużej, a naukowcy kwalifikują ją, jako zdrowszą.

Podobne wzbogacenie w energię naukowcy obserwują w kiszonych warzywach.  Dzięki bakteriom kwasu mlekowego z białej kapusty powstaje kapusta kiszona, która wielu pokoleniom pozwoliła przetrwać zimę w dobrej kondycji. Z szybko psującego się mięsa pod wpływem bakterii kwasu mlekowego robi się suszona kiełbasa, z mleka jogurt i ser, ze zboża za- kwas. Artykuły spożywcze przetwarzane w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego mają duże znaczenie w lecznictwie ludowym. Rosyjski kwas, napój sporządzany z zakwasu chlebowego, również istotnie wpływa na zdrowie ludzi, którzy go regularnie piją. Artykuły spożywcze, przetworzone z udziałem bakterii kwasu mlekowego mają bardzo dużą koncentrację kwantów światła. To wyja- śnia ich wartość dla zdrowia ludzi, którzy regularnie je spożywają.

Poprzez regularne dostarcza- nie dobrych, żywych bakterii kwasu mlekowego pacjent ma wpływ na strukturę mikroorganizmów w swoim układzie trawiennym. W jelicie grubym z ciężkostrawnych składników żywności bakterie kwasu mlekowego tworzą zadziwiającą ilość witamin i enzymów. Dzięki temu ludzie i zwierzęta mają w jelicie grubym własne źródło substancji wspierających zdrowie.

Konsekwencje dla życia cukrzyka.

Medycyna konwencjonalna nie jest w stanie wyleczyć cukrzycy typu 1. Przez podawanie insuliny próbuje się jedynie utrzymać nie- zbędne funkcje życiowe.  Pracuje się nad radzeniem sobie z objawami i ułatwianiem życia choremu - jest to niewątpliwie ważne osiągnięcie współczesnej nauki. Także chorzy cierpiący na cukrzycę typu 2 otrzymują istotną pomoc dzięki współczesnej medycynie, co ułatwia im życie.

Niestety, ten kierunek medycyny wciąż nie traktuje człowieka, jako całości i w widoczny sposób zaniedbuje wpływ cukrzycy obydwu typów na trawienie. Żeby dostarczyć możliwie dużej ilości energii organizmowi, w którym występują zaburzenia  funkcji w przemianie cukrów, cukrzyk powinien mieć w codziennej diecie produkty zawierające żywe bakterie kwasu mlekowego.  Jednak powszechnie dostępne artykuły spożywcze zazwyczaj ich nie zawierają. Kapusta kiszona i jogurt najczęściej są pasteryzowane, ponieważ dzięki temu zabiegowi są one trwalsze i stabilne smakowo, przez co mogą być transportowane na duże odległości.  Jogurt ze świeżego mleka od krowy, samodzielnie zrobiony zakwas i kapusta kiszona posiadają wystarczającą ilość żywych mikroorganizmów. Jednak w naszych warunkach niewiele rodzin ma możliwość ich nabycia bądź przygotowania. Dlatego też Efektywne Mikroorganizmy mają szansę zapełnić tę lukę. Dzięki nim życie cukrzyków mogłoby okazać się prostsze. Stosowanie preparatów EM może także doprowadzić do ograniczenia ilości przyjmowanych leków.

Licencja: Creative Commons
4 Ocena