Inną olbrzymią korzyścią, płynącą bezpośrednio z ciepła przenikającego nasz organizm, jest możliwość usunięcia toksyn organizmu. Ciepło pomaga usunąć toksyny z całego ciała. Chowają się one w głębi pod naskórkiem, a przez ciepło mogą wydostać się poprzez skórę. Niepożądane substancje, a nawet rtęć, pozostałości po toksynach pozostałych po paleniu tytoniu i wielu związków chemicznych (przykładem może być farba do włosów) - wszystko to codziennie pojawia się w ciele każdego z nas. Najwyższy czas aby skorzystać z możliwości współczesnej techniki. Obecnie można stwierdzić, że sauna na podczerwień na pewno da nam najpewniejszy efekt.
Trzeba wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy sauną tradycyjną, a sauną infrared. Przede wszystkim różnica jest taka, iż w saunie fińskiej ogrzewającym nas elementem jest bardzo gorące powietrze, które ma zwykle około 80 stopni C, zaś w skrajnych sytuacjach dochodzi nawet do 120 stopni C. Z kolei w saunie na podczerwień podstawowym źródłem ciepła jest podczerwień. Fale podczerwieni nie ogrzewają powietrza, ponieważ działają one wprost na nasze ciało. Temperatura w saunie na podczerwień jest więc znacznie niższa niż w przypadku saunie parowej.
Należy mieć świadomość, że osoby chore na astmę nie mogą korzystać z sauny tradycyjnej, gdyż wdychają tam bardzo ciepłe powietrze. Z kolei w saunie infrared powietrze nie jest gorące.
Poza tym sauna infrared jest znacznie łatwiejsza w obsłudze, podgrzewa nas intensywniej niż sauna tradycyjna. Na dodatek ten rodzaj sauny potrzebuje znacznie mniej energii.
Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.