Inną olbrzymią korzyścią, płynącą bezpośrednio z ciepła przenikającego nasz organizm, jest możliwość usunięcia toksyn organizmu. Ciepło pomaga usunąć toksyny z całego ciała. Chowają się one w głębi pod naskórkiem, a przez ciepło mogą wydostać się poprzez skórę. Niepożądane substancje, a nawet rtęć, pozostałości po toksynach pozostałych po paleniu tytoniu i wielu związków chemicznych (przykładem może być farba do włosów) - wszystko to codziennie pojawia się w ciele każdego z nas. Najwyższy czas aby skorzystać z możliwości współczesnej techniki. Obecnie można stwierdzić, że sauna na podczerwień na pewno da nam najpewniejszy efekt.
Trzeba wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy sauną tradycyjną, a sauną infrared. Przede wszystkim różnica jest taka, iż w saunie fińskiej ogrzewającym nas elementem jest bardzo gorące powietrze, które ma zwykle około 80 stopni C, zaś w skrajnych sytuacjach dochodzi nawet do 120 stopni C. Z kolei w saunie na podczerwień podstawowym źródłem ciepła jest podczerwień. Fale podczerwieni nie ogrzewają powietrza, ponieważ działają one wprost na nasze ciało. Temperatura w saunie na podczerwień jest więc znacznie niższa niż w przypadku saunie parowej.
Należy mieć świadomość, że osoby chore na astmę nie mogą korzystać z sauny tradycyjnej, gdyż wdychają tam bardzo ciepłe powietrze. Z kolei w saunie infrared powietrze nie jest gorące.
Poza tym sauna infrared jest znacznie łatwiejsza w obsłudze, podgrzewa nas intensywniej niż sauna tradycyjna. Na dodatek ten rodzaj sauny potrzebuje znacznie mniej energii.
Na naszych stołach coraz częściej goszczą warzywa i owoce. Wreszcie są świeże, pachnące, pełne witamin i smaku. Oto czas na lekkie sałatki, twarożki z warzywami, smoothie, gęste zupy i duszone warzywa komponujące się z mięsem, ryżem, makaronem.