W dzisiejszym artykule poruszymy problematykę CATERINGU. Postaram się dokladnie wyjaśnic na czym polega catering i jak powinniśmy postępować, żeby na nasze wesele potrawy były idealne.

Data dodania: 2011-10-28

Wyświetleń: 3250

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zacznijmy od początku..., czyli co to jest catering. Według Wikipedi jest to „ obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.” I jest to prawda..., ale Ja nie będę rozwijała pojęć encyklopedycznych...

Ja postaram się przedstawić to w szerszym zakresie. Mianowicie catering jest w dzisiejszych czasach nieodzownym elementem każdego wesela, i choć twierdzi tak wiele osób i choć przyjęło się szeroko używane pojęcie cateringu weselnego zazwyczaj nie ma on nic wspólnego z cateringiem. Jedynym przypadkiem kiedy możemy korzystać z tego terminu jest sytuacja, kiedy wynajęliśmy tylko salę weselną, a przygotowywaniem posiłków zajmuje się całkiem inna firma. Cały sens cateringu polega również na dowożeniu potraw do klienta, co w kwestii wesel zdarza się bardzo rzadko. W większości przypadków niestety ludzie mylnie używają tego pojęcia określając tym mianem firmę, która zwyczajnie wynajmuje lokal i w tym lokalu przygotowuje posiłki.

Zajmując się powyższym problemem chciałabym jednocześnie poradzić, abyście w przygotowywaniu waszych wesel jak najmniej korzystali z Cateringu w czystej postaci. Na specyficzne przyjęcie, jakim jest wesele, i które zazwyczaj trwa do samego rana, nie powinno się mieć posiłków z cateringu w związku z niestety troszkę gorszą jakością potraw, które przebywają dłuższą chwilę w zamkniętych pojemnikach zwanych termosami i parzą się dodatkowo po smażeniu w parze powstającej w środku od swojej temperatury . I choć firma może dysponować profesjonalnym zestawem termosów ze stali nierdzewnej wartym nawet 15 000 – 20 000 zł (bo taki jest koszt dobrego zestawu) to niestety w większości przypadków dysponują termosami styropianowymi, które nieco pogarszają jakość potraw. Dodatkowo gotując na miejscu nasi goście, o każdej porze, mogą powrócić do potraw sprzed godziny, bądź początku przyjęcia. Jednocześnie nasze potrawy zawsze pozostają odpowiednio zabezpieczone i przechowywane w profesjonalnych chłodniach. W przypadku cateringu sprawa przechowywania jest nieroztrzygnięta, gdyż umowa cateringu zazwyczaj obejmuje jedynie przygotowanie, dowiezienie i wydanie posiłku, natomiast przechowywanie to osobny temat.

Dlatego jeżeli mamy już bliżej sprecyzowane pojęcie cateringu, który jest najlepszym rozwiązaniem na krótkie spotkania, szybkie obiadki, bankiety, bądź rodzinne średnio długie przyjęcia, itp., rozważmy jak najlepiej wybrać firmę, która będzie przygotowywała nasze potrawy. Podstawowym kryterium jakim powinniśmy się kierować przy wyborze firmy powinno być DOŚWIADCZENIE!!! Czynnik, ten sprawi, że posiłki nasze będą odpowiednio przygotowane, z należytą starannością i zachowaniem wszelkich powszechnie obowiązujących zasad przygotowywania potraw.

Drugim kryterium równie ważnym są REKOMENDACJE. Jest to najlepszy sposób ściśle powiązany z powiedzeniem: ,,uczymy się na cudzych błędach”. Uważam, że nikt nie jest tak wiarygodny jak zadowoleni lub co gorsze, niezadowoleni klienci, którzy na pewno chętnie podzielą się swoją opinią, tym bardziej, że najczęściej są to nasi znajomi, koledzy, koleżanki, kuzyni, rodzina, itp. Opinia ta powinna być dla nas czynnikiem decydującym, oczywiście jeżeli mamy przekonanie, że dana osoba, która nam poleca ma dobry gust i smak, gdyż jak to w życiu bywa zdarzają się ludzie, którzy zadawalają się byle czym i też tacy, których nie można zadowolić wcale.

Powyższy przykład najlepiej uzupełnić do kompletu i większej pewności wyboru korzystając z wywiadu środowiskowego, choć jest to już bardziej pracochłonne spowoduje, że się przekonamy do zdania osoby rekomendującej bądź odradzającej. Zwracajmy uwagę na to, czy osoba, która będzie przygotowywać nasze posiłki nie robi tego z miesiąca, bo wcześniej prowadziła hurtownię budowlaną lub coś podobnego i poprostu robi to bo myśli, że to kolejny dobry biznes, nie mając o tym pojęcia, czy jest to osoba, która podchodzi do zadania poważnie, z pasją i traktuje każdego klienta indywidualnie, żeby każdy był jak najbardziej zadowolony.

Przy wyborze można wziąć pod uwagę różne fora, aczkolwiek nie jest to zbyt wiarygodne. Często konkurencja stara się wzajemnie obsmarowywać w związku z tym, że na forum można pisać wszystko o wszystkich zupełnie anonimowo i nie ponosząc za to odpowiedzialności (osobiste doświadczenie),ale nie jest to również regułą.

Ważna jest też intuicja i pierwsze wrażenie z osobą, z firmy, która ma z nami pierwszy kontakt. Jej podejście, wiedza oraz sposób w jaki doradza, czy umie to zrobić, czy nakłania nas tylko do jednego oklepanego systemu czy jest elastyczna i może zrobić wszystko, a jeżeli już nas przekonuje do swego to w jaki sposób to argumentuje.

Kolejnym sposobem jest internet i różnego rodzaju strony internetowe. I w tym przypadku wierzcie mi na słowo, bo wiem coś o tym, jest wiele znakomitych firm, których nie ma w internecie, bo tego nie potrzebują, dzięki rekomendacjom nie potrzebują się reklamować. A jak to było w przypadku forum na stronie internetowej zdjęcia i opisy mogą przedstawiać zupełnie co innego, niż zastaniemy w rzeczywistości. To co może nas również przekonać do firmy, to jaki firma posiada sprzęt i czy posiada go dużo, różnorodnego typowo weselnego ponieważ jest to sprzęt drogi i niejednokrotnie firmy, które mają mało wesel nie bawią się w zakup tak drogiego sprzętu, proponując „niby zaprzyjaźnione wypożyczalnie” przykładem może być np. Fontana czekolady.

Ważnym atutem jest też czy firma posiada swoich kelnerów. Ponieważ choć nigdy nikt nie zwraca na nich uwagi są bardzo istotnym elementem każdego wesela. Dzięki dobrej ekipie kelnerskiej mamy szybko, sprawnie i dyskretnie (nie rzucają się nadmiernie w oczy oraz obiekyw aparatów i kamer) podane na nasze stoły. To właśnie oni dbają o to, ażeby niczego nie zabrakło na naszych stołach. Dlatego też zwracam się z apelem traktujcie dobrze ludzi wykonujących ten zawód, uśmiechajcie się, bądźcie mili, a napewno odwdzięczą się tym samym. Dla tych którzy muszą z nieznanych mi przyczyn szukać kelnerów na własną rękę proponuję rozejrzeć się po szkołach gastronomicznych, ponieważ niejednokrotnie młodzież szuka dodatkowej pracy na weekendy i zdarzają się osoby, które często obsługują takie przyjęcia jednocześnie posiadają kurs kelnerski, co zapewni nam, że posiadają odpowiednią wiedzę teoretyczną.

Pisząc o firmach cateringowych zgrzeszyłabym, gdybym nie napisała o wątku historycznym firm cateringowych tj. Najstarszej firmie cateringowej, która nazywała się Babcia&Ciocia&Mama Company®. Nie ma to jak stare dobre czasy, gdzie na wesele byli werbowani wszyscy, których znamy I wszyscy którzy chcieli tylko pomóc no I oczywiście znali się choć trochę na gotowaniu. Potem szybki podział obowiązków Ty robisz rosół, Ty kotlety schabowe, a Ty krokiety...itd. I choć było to dawno dawno temu to ziarenko tradycji możemy zostawić we współczesnym planowaniu wesela...i jest to nic innego jak CIASTO... Dlatego, że nikt, ale to nikt choćbym nie wiem jaka to była piekarnia,cukiernia i nie wiem co jeszcze to nic nie jest w stanie przebić domowych przepisów i wypieków. Dlatego jeżeli macie możliwość to nie korzystajcie z tej opcji przygotowania posiłków z jeszcze innego ważnego powodu. Wesele ma być przyjemnością i mamy się na nim dobrze bawić my i nasi goście. A głównymi gośćmi a zarazem uczestnikami wesela są te mamy, ciocie, itd, które miałyby nam pomagać w przygotowywaniach. No I sedno sprawy znacie kogoś kto po 3 dniach długich przygotowań, gotownia I wogóle miał ochotę na zabawę. Niestety nie, będą zbyt zmęczone to jest główny powód dlaczego nie wybierajmy tej opcji. Dodatkowo odnośnie tych 3 dni pamiętajcie, żeby to zawsze, ale to zawsze pytać przy rozmowie z firmą przygotowującą posiłki, czy wszystko jest przygotowywane na świeżo, smażone i gotowane bezpośrednio przed rozpoczęciem uroczystośc, i czy jest mrożone albo przechowywane w inny “CUDOWNY” sposób. Macie do tego pełne prawo a nawet obowiązek pytać o tego typu rzeczy. Kierując się wyborem firmy musicie się kierować swoją intuicją oraz wsk azówkami, które Wam podaje a raczej napewno nie powinniście trafić źle.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena