Korzystając z odpowiednich narzędzi, „cofnąłem się w czasie” i sprawdziłem co on wtedy oferował. Serwis zawierał przepisy kulinarne, bez jakichkolwiek zdjęć przedstawiających daną potrawę. Na ten czas to oczywiście wystarczało, konkurencji nie było, a internet nie był jeszcze tak powszechny w Polsce jak dzisiaj. Może nie warto było się starać, a może nie było jeszcze do tego takich możliwości. Dopiero po paru latach, można było spotkać ciekawiej wyglądające serwisy korzystające z nowszych technologii i oferujące zdjęcia do każdego przepisu. Miało na to wpływ za pewne wiele czynników: internet był coraz bardziej popularny, więcej użytkowników czyli więcej pieniędzy za reklamę – było o co walczyć.
Dość już o przeszłości zobaczmy co teraz dzieje się z serwisami kulinarnymi ? XXI wiek, rok 2011 epoka komórek, komputerów, aparatów, kamer oraz oczywiście internetu. Internet znajduje się prawie w każdym domu, z tego bardzo duża ilość ludzi korzysta z niego kilka razy w ciągu dnia. Jest o co walczyć, konkurencja jest bardzo duża, możemy sprawdzić to wpisując najbardziej znane frazy związane z gastronomią, np. kulinarne przepisy - 12 600 000 wyników w google; przepisy - 107 000 000 wyników w google. No więc co poczynili właściciele serwisów kulinarnych, żeby zagarnąć jak największą ilość użytkowników ? Na pewno idą wraz z technologią, nie jest czymś nadzwyczajnym, a raczej teraz to podstawa, że każdy przepis posiada zdjęcie przedstawiające daną potrawę. Szata graficzna tego typu portali to przyjazne dla oka kolory, z delikatnymi wstawkami owoców czy warzyw – wszystko to przykuwa oko do monitora i sprawia, że użytkownik zostaje na dłużej. Oprócz tego przepisy kulinarne wzbogacone są od paru lat ciekawymi informacjami, przydatnymi przede wszystkim dla kobiet – ilością kalorii jakie zawiera dany przysmak, czasem przygotowania oraz stopniem trudności przyrządzenia. Od niedawna, może od maksymalnie 2 lat możemy zaobserwować serwisy kulinarne, które oprócz tekstu, zdjęć do przepisu dodają również filmik instruktażowy. Filmik taki pokazuje jak dokładnie przygotować konkretne danie oraz zatrzymuje użytkownika na dłużej w serwisie. Portale kulinarne dzisiaj są również bardziej rozbudowane, możemy zobaczyć w nich dodatkowe działy, np. ciekawostki kulinarne, porady kulinarne czy dział z ozdobami. Wszystko to ma na celu zatrzymanie użytkownika jak najdłużej w serwisie.
Patrząc na przykład portali kulinarnych, można zauważyć jak zmieniał się internet przez kilka ostatnich lat. Milowe kroki jakie poczynił, przyniosły oczekiwany skutek – większa ilość użytkowników, coraz więcej ciekawych stron internetowych i portali oraz coraz większe zyski dla ich właścicieli. To sprawia, że portale, strony oraz serwisy internetowe będą powstawały nadal, pytanie jakie się nasuwa, co jeszcze wymyślą administratorzy serwisów, żeby przyciągnąć odwiedzających ?