Comfoline studio kuchenne zaprojektowało i wykonało małe kuchnie dla ponad 517 różnych klientów. Nawet gdy posiadali już dokładnie rozrysowane plany, często potrafiliśmy zaproponować proste i praktyczne udogodnienia. Rozwiązania opisane w tym artykule można zastosować w większości pomieszczeń.

Data dodania: 2009-10-27

Wyświetleń: 5960

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oto osiem kroków do jeszcze skuteczniejszego wykorzystania każdego metra kwadratowego Twojej kuchni:

Więcej miejsca na... wszystko!

I Głębszy blat

Zwiększając głębokość blatu możemy zyskać sporo miejsca — pozwala to na zastosowanie głębszych szuflad, które zmieszczą więcej produktów czy akcesoriów. To nie jedyny plus – głęboki blat pozwala również na użycie szafek nastawianych na blat. Powiększenie dostępnej przestrzeni nie będzie bardzo duże – ale za to odczuwalne każdego dnia.

Przy głębokim blacie szafki górne mogą być zawieszone znacznie niżej. Przy głębokim blacie takie rozwiązanie w żaden sposób nie utrudnia pracy, a pozwala odzyskać kolejne kilkanaście centymetrów niezbędnej przestrzeni.

II Zabudowa do sufitu.

Co z tego, że „zmniejsza optycznie kuchnię”, jeżeli fizycznie powiększa jej możliwości? Poszukiwaczom szlachetnego minimalizmu w designie przyznajemy rację, zaś tym, którzy posiadają kuchnię o minimalistycznych wymiarach, doradzamy budowę szafek tak wysokich, jak się da. Efekt ograniczenia przestrzeni można redukować choćby doborem kolorów, a wszystko jest lepsze od upychania kuchennych sprzętów czy bombek w tapczanie.

III Szuflady zamiast szafek

Zamiast wyciągać ręce po puszkę kukurydzy na samym dnie szafki, wyciągnij szufladę i wygodnie wyjmij z niej, to co chcesz. Szczególnie gdy dysponujesz głębokim blatem (a warto – patrz punkt I) różnica w komforcie obsługi będzie olbrzymia. Można ją dodatkowo zwiększyć, decydując się na szuflady z pełnym wysuwem. Pozwoli to uzyskać maksymalnie komfortowy dostęp do każdego zakątka szuflady. Przy np. 80-centymetrowym blacie warto zainwestować w rozwiązania, które będą chronić Twoje nerwy, stawy i zasięg ramion przez najbliższe kilkanaście lat (statystyka mówi o zmianie kuchni średnio co 20 Boże Narodzenie).
Zamiana szafek na szuflady to rezygnacja z codziennej udręki na rzecz codziennej wygody.

IV Szerokość szuflad

Zbudowanie jednej szerokiej szuflady zamiast dwóch wąskich może obniżyć koszty o połowę! Oszczędzasz w ten sposób również powierzchnię, gdyż taka konstrukcja oznacza mniej ruchomych części — a więc mnie kosztów! Gdy jeden system do szuflady z pełnym wysuwem to ok. 160 zł, na samych systemach możesz oszczędzić 50%! Kiedy zamiast 8 wąskich szuflad zdecydujesz się na 4 szerokie, zaoszczędzisz 640 zł na samym systemie.
System szerokich szuflad pozwala powiększyć przestrzeń o ok. 20% . Nie tak wiele, ale wyobraź sobie, że możesz zapakować do szuflady dziesięć przedmiotów zamiast ośmiu. To właśnie taka różnica.

V Szuflady w cokołach

Niewykorzystywaną do tej pory przestrzeń możesz użyć do powiększenia dolnych szuflad albo do zbudowania zupełnie nowych, idealnych do płaskich (i rzadko używanych) przedmiotów. Cokoły maskują nóżki, ale szkoda, by robiły tylko to — te kilkanaście cm przestrzeni, jaką zabierają warto:
• wykorzystać do powiększenia dolnych szuflad (na środku szuflady wystąpi wówczas schodek, wynikający z budowy cokołu),
• zabudować dodatkowymi, płaskimi szufladami przy podłodze, przydatnymi do przechowywania np. blach do świątecznych ciast i każdej innej, odpowiednio płaskiej rzeczy.

VI Planowanie

Ten punkt dotyczy właściwie wszystkich pozostałych – często bowiem dopiero po zbudowaniu kuchni nabywca uświadamia sobie, czego tak naprawdę potrzebował, a co okazało się mało ważne już po paru minutach przebywania w gotowym pomieszczeniu. Jak więc być mądrym przed (zamówieniem) i zadowolonym po (realizacji)? Odpowiedź jest prosta, ale wymagająca — trzeba spisać wszystkie rzeczy, jakie będą przechowywane w kuchni. Jest to niezbyt ciekawe zadanie, wymaga też czasu — dzięki tej jednorazowej pracy znajdziesz się jednak w grupie osób, które są o wiele bardziej zadowolone ze swego wyboru.

Więcej miejsca dla Ciebie

VII Wysuwane blaty robocze

Gdy przestrzeń kuchni jest wykorzystana naprawdę w 100%, dodatkową powierzchnię można... wyciągnąć spod stołu. Jeżeli między zlewem, płytą a lodówką jest zbyt mało miejsca, by zapewnić komfortowe warunki pracy, warto niekiedy poświęcić jedną szufladę na rzecz wysuwanego, dodatkowego blatu. Pozwoli do zyskać prawie metr kwadratowy stołu, gotowego do użytku bądź ukrycia w szufladzie w każdej chwili.

VIII Półwysep lub wyspa

Praktyczne i eleganckie rozwiązanie kuchni otwartej. W zamkniętych pomieszcze-niach trzeba wyburzyć jedną ścianę — przy okazji, doda to też optycznej przestrzeni w kuchni i mieszkaniu. Półwysep/wyspa łączy kuchnię z pokojem dziennym. To nie tylko miejsce robocze — przy odpowiedniej zabudowie może spełniać również funkcje barku, przy którym wypijesz drinka bądź przeczytasz poranną gazetę.

Licencja: Creative Commons