Załatwianie takich formalności często budzi wiele wątpliwości. Co powinniśmy zawrzeć w umowie? Na co zwrócić uwagę? Czego oczekiwać od organizatorów?

Data dodania: 2009-09-14

Wyświetleń: 2772

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena
Pobierz artykul

Licencja: Creative Commons

 

Rezerwując termin jesteście zobligowani do zapłaty zaliczki. Najczęściej w wysokości ok. 10% kosztów.

Już przy rezerwacji warto podać  kilka szczegółów:

Godzina i miejsce ślubu, oraz przewidywana godzina przyjazdu na salę. Pozwoli to dokładnie zaplanować czas organizatorom.

Podstawową sprawą jaka powinna znaleźć się w umowie to cena oraz to co obejmuje.

Obecnie wiele lokali zabezpiecza się  w umowie zapisem o tym, że stawka może ulec zmianie, np. w związku z inflacją. W takiej sytuacji konieczny jest zapis – w jaki sposób liczona jest inflacja; podany powinien być również  poziom zmian, których cena nie może przekroczyć. 

 

Konieczne jest sprecyzowanie w umowie - jakie usługi obejmuje cena, i za co tak naprawdę  płacimy.

- czy zawiera napoje bezalkoholowe, soki, ciepłe napoje (kawę herbatę) – jeśli tak – to czy podawane są w nieograniczonych ilościach, czy są jakieś limity;

- ciasta/desery – niektóre sale zastrzegają, że ilość dokładek jest ograniczona, np. 2. Co jednak nie rzadko okazuje się niewystarczające.

- godzina zakończenia przyjęcia –  warto zapytać do której godziny organizatorzy przewidują obsługę przyjęć; często jeśli przekroczymy tą granicę jesteśmy zmuszeni do pokrycia dodatkowych kosztów;

- liczba osób obsługujących przyjęcie; cena za dzieci oraz za osoby techniczne (DJ, zespół, kamerzysta, fotograf – często płaci się  50% standardowej ceny);

- minimalna liczba gości (tu lepiej podać zaniżoną liczbę, by w razie rezygnacji części gości nie ponosić niepotrzebnych kosztów za zdeklarowaną  liczbę. Którą i tak zawsze możemy zwiększyć).

- dodatkowe opłaty za dekorację  (w niektórych salach nie mamy możliwości zamówienia dekoracji z zewnątrz, możemy tylko skorzystać z usług współpracujących z danym lokalem).

- ilość ciepłych i zimnych dań;

 

Ustalanie menu następuje najczęściej nie przy podpisywaniu umowy, ale później, jakiś czas przed ślubem.

 

Warto również, uzgadniając również  z zespołem czy DJ, przedstawić „plan działania” –  godzina oczepin, godzina podania tortu;

Należy zaplanować i uzgodnić  najmniejszy szczegół, by w dniu ślubu mieć pewność, że wszystko przebiegnie po naszej myśli.

 

www.slubnyraj.pl

Licencja: Creative Commons