Włosi stanowią większość populacji kraju. Inne narodowości to: Sardyńczycy, Retoromanie, Arabowie, Albańczycy. Włosi są wyznawcami katolicyzmu, ale napotkać tu można także Muzułmanów, i inne wyznania. Stolicą Włoch jest Rzym.
Obowiązującą walutą jest euro (1 euro (€) = 100 centów) a językiem urzędowym j.włoski. Można także swobodnie porozumiewać się w j.hiszpańskim bądź angielskim.
Wycieczki do Włoch kojarzą się z malowniczymi wybrzeżami półwyspów oblewanych czystymi i ciepłymi wodami. Piękne piaszczyste plaże zachęcają do leniuchowania jak i do bardziej aktywnego wypoczynku poprzez rozmaite formy rozrywki i szeroką ofertę sportów wodnych. Osoby planujące spędzić wczasy we Włoszech często wybierają włoskie wyspy, takie jak: Sycylia, Sardynia, Capri z Laurową Grotą, Elba oraz wulkaniczna Ischias. Sporo wycieczkowiczów kieruje się również do otoczonej Alpami i bardzo malowniczej Doliny Aosty, bądź do Apulii a także okolic najpopularniejszego włoskiego jeziora Garda, gdzie panują doskonałe warunki do uprawiania widnsufringu. Włochy są szczególnie atrakcyjne dla miłośników wspinaczki górskiej i narciarstwa. Ponad 80% powierzchni zajmują góry. Największą atrakcją są Alpy. Najpopularniejszymi miastami cieszącymi się ogromnym zainteresowaniem turystów jest Florencja, Mediolan, Rzym, Neapol i Wenecja. Najlepszym okresem na wakacje we Włoszech są miesiące pomiędzy majem a październikiem, wówczas to temperatury są najwyższe.
Włochy to nie tylko pizza i spaghetti. Włosi słyną z kuchni jednej z najzdrowszych w całej Europie. Ich jadłospis bazuje głównie na oliwie, świeżych owocach, jarzynach, rybach i ziołach. Na północy kraju królują dania mięsne, pizze, zapiekanki, makarony i sery. We Włoszech Środkowych (Toskania, Umbra, Marche) i na południu (Lazio, Kampania, Puglia, Kalabria, Sycylia) kuchnia zmienia się coraz bardziej na śródziemnomorską. Im bardziej na południe tym więcej stosuje się owoców morza i oliwy z oliwek. Tradycyjny posiłek włoski, podawany jest w sposób bardzo uroczysty i zaczyna się od przystawki, którą mogą być sery, wędliny, sałata, suflety. Pierwsze danie stanowi makaron, ryż, ewentualnie zupa. Na drugie jada się mięso lub ryby z rusztu, a do nich gotowane jarzyny albo sałatki. Często stosowanym dodatkiem do potraw jest ser parmezan, ceniony za swoje walory smakowe. Tradycyjnie do każdego posiłku podawany jest napój. Do przystawek aperitif - Campari, do dań głównych wspaniałe wina czerwone - Barolo (męskie) i Barbaresco (żeńskie) lub słynna wódka Grappa. Zwieńczeniem posiłku jest deser, mogą to być owoce, lody, sorbety, tiramisu, lub panna cotta. Do deserów serwowany jest likier Amaretto, kawa cappucino lub espresso.
Spędzając wczasy we Włoszech warto zwiedzić:
Rzym: Muzea Watykańskie, Muzea Kapitolińskie, Panteon, Forum, Koloseum, Piazza Navona.
Toskania: Katedra i Muzeum Uffizi we Florencji, Campo dei Miracoli i Krzywa Wieża w Pizie, Campo w Sienie, Monte Oliveto Maggiore, wyspa Elba.
Wenecja: Bazylika św. Marka, Pałac Dożów, przejażdżka po Canal Grande, Padwa - Freski Giotta w Capella degli Scrovegni, Accademia, Werona - amfiteatr antyczny.
Północne Włochy: Turyn, Aosta „Rzym Alp”, Val di Cogne i Park Narodowy Gran Paradiso, Mediolan, Certosa di Pavia, Mantua, Jezioro Como, La Grande Strada delle Dolomiti, Piazza Duomo w Trydencie, Tre Cime di Lavaredo.
Południowe Włochy: Neapol, Pompeje i Herkulanum, Wezuwiusz, Paestum, Trulli, Capri, Museo Archeologico Nazionale.
Sycylia: Mesyna, Villa Romana del Casele, Piazza Armerina, Agrigento, Etna, Syrakuzy, Capella Palatina, Palermo.
Sardynia: Starówka w Cágliari, szlak turystyczny w Cagliari, La Pelosa, Oristano, Alghero, Tiscali.