Indie to państwo w Azji Południowej, zajmujące większość subkontynentu indyjskiego. Od północy kraj ograniczony jest przez pasma górskie: Karakorum i Himalaje. Państwa sąsiadujące to: Pakistan, Afganistan, Chiny, Nepal oraz Bhutan, Birma, Bangladesz i Sri Lanka.

Data dodania: 2009-06-22

Wyświetleń: 1998

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Indie to państwo w Azji Południowej, zajmujące większość subkontynentu indyjskiego. Od północy kraj ograniczony jest przez pasma górskie: Karakorum i Himalaje. Państwa sąsiadujące to: Pakistan, Afganistan, Chiny, Nepal oraz Bhutan, Birma, Bangladesz i Sri Lanka. Od południowego zachodu kraj otaczają wody Morza Arabskiego, zaś od południowego wschodu Zatoki Bengalskiej i Morza Andamańskiego. Do Indii należy archipelag Lakkadiwów leżący na Morzu Arabskim oraz leżące w Zatoce Bengalskiej archipelagi Andamanów i Nikobarów. Stolicą kraju jest Delhi
Większość mieszkańców kraju to Hindusi, inni mieszkańcy to: Telugowie, Bengalczycy, Marathowie, Tamilowie, Gudżaratowie i Kannarowie. Około 80% mieszkańców Indii to wyznawcy hinduizmu. Drugą pod względem wielkości grupą wyznaniową są muzułmanie (13%). Pozostałe większe religie to chrześcijaństwo, sikhizm, buddyzm i dżinizm.

Obowiązującą walutą jest rupia indyjska (INR). 1 rupia to 100 pajsów. Osoby planujące wycieczki do Indii muszą pamiętać o różnicy czasowej. Czas jest przesunięty o 4 godz. 30 min do przodu w stosunku do czasu obowiązującego w Polsce.

Indie to kraj, który boryka się z ogromnymi trudnościami wynikającymi głównie z ubóstwa mieszkańców oraz wysokiego przyrostu naturalnego. W Indiach mamy do czynienia z ogromną nędzą, zacofaniem rolnictwa oraz infrastruktury na wsi oraz wysokim bezrobociem. Kraj ten jest pełen sprzeczności. Mimo że to jedno z najbiedniejszych państw świata, zalicza się do największych potęg przemysłowych wytwarzających samoloty, satelity komunikacyjne oraz elektrownie jądrowe.

Odwiedzając Indie należy wziąć pod uwagę zasady tam panujące aby nie urazić tamtejszej społeczności. Nie wolno w miejscach publicznych obejmować się i całować. Zbyt rzucające się w oczy odkrywanie ciała publicznie na pewno spotka się z ostrą krytyką mieszkańców Indii. Kraj ten słynie z wielości miejsc osławionych kultem. Przed wejściem do świątyni czy grobowca należy się odpowiednio ubrać, tj. zakryć ramiona i nogi oraz zdjąć obuwie. Z Hindusami należy witać się lub spożywać posiłek jedynie prawą ręką gdyż lewa dłoń używana jest w toaletach. Wodę pije się bez dotykania naczynia ustami.
Bardzo ważną rolę w hinduskiej gospodarce odgrywają krowy. Wiele wieków temu zwierzęta te zostały uznane za święte. Indie mają więcej sztuk bydła i bawołów niż jakikolwiek inny kraj na świecie. Jednak nie ma dla nich wystarczającej ilości paszy; nie są to też zwierzęta wysokiej klasy.

Wyjazd do Indii

Indie to kraj z tysiącami świątyń, ogromnymi posągami Buddy, przepięknymi pałacami, świętą wodą Gangesu oraz świętymi krowami. Nie brak tu joginów, fakirów i mnichów. Kraj ten słynie ze swych walorów naturalnych – majestatycznych pasm górskich Himalajów i Karakorum oraz jedynego w swoim rodzaju wybrzeża Morza Arabskiego, Zatoki Bengalskiej i Oceanu Indyjskiego.
To co głównie przyciąga turystów do Indii to historia i starożytne zabytki, pozostające w głębokim związku z duchowością kraju i mentalnością jego mieszkańców.
Indie to kolebka wspaniałej cywilizacji, królestwo bollywoodzkiego kiczu, kraina cudów natury lecz niestety także wylęgarnia tropikalnych chorób.
Najlepszy okres aby zwiedzać Indie to listopad-marzec, kiedy jest chłodniej. Wyprawa w Himalaje powinna być raczej planowana na miesiące cieplejsze: kwiecień-wrzesień. Zawsze należy jednak uwzględniać pory deszczowe i monsunowe oraz święta hinduistyczne, buddyjskie czy sikhijskie.

Podróż

Najszybciej do Indii można dotrzeć samolotem. Podróż zawsze odbywa się z przesiadką w jednym z portów lotniczych Europy. Najwięcej połączeń jest z Delhi. Tutaj latają: Aeroflot przez Moskwę, poza tym np. KLM przez Amsterdam. Do Mumbaju latają m.in.: Swiss Air, połączenia z Ćennajem oferują: British Airways i Lufthansa.
Niewiele osób decyduje się na podróż z Europy do Indii własnym samochodem. Jest to podróż bardzo długa, męcząca i dość niebezpieczna. Najprostsza droga prowadzi przez Europę Wschodnią i państwa wchodzące w skład byłego Związku Radzieckiego. Niezbędny jest też międzynarodowy karnet uprawniający do czasowego wwozu pojazdów samochodowych do innych krajów bez obowiązku opłat celnych.

Kuchnia

Kuchnia indyjska od wieków bazuje na ryżu (znanych jest prawie 30 sposobów jego gotowania). Ponieważ rozpowszechniony jest tu wegetarianizm, dania często komponuje się z fasoli, grochu, soczewicy i owoców. Ziemniaki, jako warzywo luksusowe, drogie i niezmiernie rzadkie i nie są zbyt często stosowane. Hindusi z powodów religijnych nie jedzą wołowiny dlatego też w skład potraw mięsnych wchodzi zwykle drób, ryby, baranina, jagnięcia i mięso kozie. Na deser serwowane są orzechy, owoce i nasiona a na koniec posiłku podaje się napój z korzeni. Hindusi stosują wiele przypraw w celu uszlachetniania potraw (np. przyprawy korzenne, zioła i aromatyczne warzywa). Specyficzną, tradycyjną przyprawą jest gram masala (czarodziejska przyprawa), którą każdy przygotowuje indywidualnie, a jej receptura stanowi najbardziej strzeżoną tajemnicę domu.

Co warto zwiedzić:
Delhi – Red Fort (potężna forteca z epoki mogołów), Jami Masjid (największy meczet w Indiach), Qutb Minar (ogromna wieża), Connaught Place (serce New Delhi).
Agra: Tadż Maral, grobowce Itimad-ud-Daulah i Akbar.
Leh: 9-piętrowy pałac – była siedziba królewskiej rodziny Ladakhu, Victory Fort.
Pushkar: Święte Miasto otoczone górą Węża, świątynie: Brahma Temple i Ghat, Camel Fair (wielbłądzie targi).
Udajpur: Pałac Jeziorny, Pałac Miejski i Świątynia Jagdish.
Fatehpur Sikri: ruiny Starego Miasta, Pałac i Meczet Dżami Masdżid.
Kalkuta.

Osoby planujące wczasy w Indiach powinny przypilnować koniecznych szczepień (zapalenie wątroby typu A, żółtaczka, tężec i błonica, poliomyelitis, japońskie zapalenie mózgu i dur brzuszny). Trzeba przestrzegać zasad higieny, w szczególności myć ręce przed każdym posiłkiem i nie pić nie przegotowanej wody. Zatrucia pokarmowe zdarzają się turystom bardzo często.
Licencja: Creative Commons