Utrzymanie odpowiedniego bilansu kalorycznego jest najważniejszą rzeczą w przypadku odchudzania. Nie można pozwalać sobie na duże odstępstwa, bo łatwo można przekroczyć wcześniej ustalony próg energetyczny. 

Data dodania: 2016-04-18

Wyświetleń: 1318

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Takie zmuszanie się do przestrzegania rygorystycznej diety nie jest dobre, bo paradoksalnie zachęca nas do niezdrowego podjadania pomiędzy posiłkami. Mamy przekonanie, że uda się nam spalić te kalorie przy następnym treningu.

Problemem jest to, ze przekąski często są pełne pustych kalorii, które mogą dorównać nawet pełnoprawnym posiłkom! Spalenie takiej bomby energetycznej jest niemożliwe. Jeżeli już musimy podjadać i nie możemy temu się oprzeć to należy to robić z głową. Prezentujemy listę pięciu zdrowych i pysznych przekąsek, dzięki którym na pewno nie przytyjesz.

1. Gorzka czekolada

Któż mógłby się oprzeć czekoladzie? Zapewne nikt i dlatego nawet nie próbujmy z tym walczyć. Jednak zamiast wybierania czekolady mlecznej powinniśmy zdecydować się na deserową. Jest ona zdecydowanie mniej kaloryczna i posiada składniki, które są korzystne dla zdrowia. Mają w sobie antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Odpowiedzialne są one za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ważny jest umiar – jednorazowo powinniśmy zjeść maksymalnie dwie kostki czekolady, aby zmieścić się poniżej 100 kcal.

2. Orzeszki pistacjowe

Zaskoczenie? Dla wielu pewnie tak. Mimo, że orzeszki pistacjowe w większości składają się z tłuszczy to są one nienasycone. Nie wpływają one na proces odkładania się tkanki podskórnej. Dodatkowo zawierają solidną porcję białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Jedna porcja takiej przekąski nie powinna być większa od 25 sztuk orzeszków – zapewni nam to 100 dodatkowych kalorii w ciągu dnia. Jeżeli tylko mamy możliwość to powinniśmy sięgać po orzeszki niesolone.

3. Koktajl

Świetny sposób na zabicie głodu oraz odświeżenie się. Mogą być one wykonywane z całej masy produktów. Najczęściej do ich wykonania wykorzystujemy owoce, ale równie dobrze mogą być przyrządzone z warzyw (marchew, burak, pomidor) lub z ich połączenia. Uzupełnieniem dla owocowo-warzywnej bazy najlepiej wybrać jogurt naturalny lub kefir. Do całości można dodać płatki owsiane lub otręby.

4. Sałatki

Sałatki stały się już synonimem dietetycznego jedzenia. Jesteśmy w stanie przygotować je z niskokalorycznych i zdrowych produktów. Uważajmy jednak, aby porcja była odpowiednio mała. Wykorzystanie warzyw gwarantuje nam niską kaloryczność, której nie wolno podbijać za pomocą sosów. Spoiwem łączącym składniki może być ocet balsamiczny lub sok z wyciśniętej cytryny. Całość można skropić też kilkoma kroplami oliwy z oliwek dla pogłębienia smaku.

5. Suszona wołowina

Przekąska rodem ze stanów zjednoczonych. Do kupienia w niektórych sklepach lub też do przygotowania samodzielnie w domu. Wykonuje się ją z ligawy wołowej, która pocięta jest na cienkie paseczki, marynowana i następnie suszona przez 4-6 godzin w piekarniku ustawionym na 60 stopni Celsjusza. Kaloryczność? Zaskakująco niewielka – 25 gramów to jedynie 75 kcal.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena