Owoce są bardzo ważnym składnikiem ludzkiego pokarmu. Najlepiej kiedy są spożywane w całości. Wtedy otrzymuje najwięcej substancji odżywczych i witamin, jakie może nam ofiarować dany owoc. Popularne są także soki i sałatki owocowe. Rynek oferuje nam ogromny wybór tych produktów.

Data dodania: 2016-02-08

Wyświetleń: 1238

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Sadownictwo to jedna z najpopularniejszych odmian ogrodnictwa. Zajmuje się uprawą roślin wieloletnich. Są nimi drzewa, krzewy, krzewinki i byliny, dające owoce jadalne. Według danych FAO z 2004 roku Polska zajmuje dwudzieste piąte miejsce spośród 178 krajów świata w produkcji owoców. Polska jest znaczącym producentem w Unii Europejskiej i na świecie.

Uprawa owoców w Polsce to przede wszystkim jabłka. Są one największym dobrem narodowym Polaków. 71% uprawianych drzew sadowniczych to jabłonie. 13% stanowią wiśnie, 7% śliwy, 4% czereśnie i grusze, pozostały 1 % stanowią brzoskwinie i morele. W 2013 roku Polacy zebrali 3085 tys. ton jabłek, z czego eksportowano 1230 tys. ton. Głównym zagranicznym rynkiem zbytu dla polskich jabłek jest Rosja. Pozostałe to kraje Unii Europejskiej, Ukraina, Białoruś i Kazachstan. W skali globalnej Polska zajmuje 4 miejsce. Wyprzedzają ją tylko Chiny, Stany Zjednoczone i Turcja.

Polskie sady jabłoniowe są bardzo zróżnicowane. Wyróżnia się około 10 odmian gatunkowych. Najpopularniejszą z nich jest „Idared”. Do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych w 2010 i 2011 roku zostały wpisane dwa gatunki polskich jabłek: jabłka łąckie i jabłka grójeckie. Wyjątkowość jabłek polega na ich bogactwie w witaminy, przede wszystkim w witaminę C, i minerały. Ich wyjątkowy smak zawdzięczają kwasowi jabłkowemu i cytrynowemu oraz cukrom. Ze względu na swoją niską zawartość kaloryczną są szeroko stosowane w dietetyce.

Chlubę Polsce przynosi także produkcja wiśni. Jesteśmy największym producentem w Unii Europejskiej. Zaś na świecie zajmujemy trzecie miejsce po Turcji i Rosji. Największe jej uprawy znajdują się w województwie mazowieckim. Jak i w przypadku jabłek, wyróżnia się kilka odmian, z których najpopularniejszą jest „Łutówka”.

Owoce są bardzo ważnym składnikiem ludzkiego żywienia. Dlatego też Agencja Rynku Rolnego prowadzi wiele kampanii zachęcających do jedzenia tych produktów. Koncepcje te w szczególności skierowane są do dzieci, aby już od najmłodszych lat uczyć dobrych nawyków żywieniowych. Jednym z takich projektów był unijny program „Owoce i naczynia w szkole”. Instytucja ta zajmuje się także programami promującymi polskie produkty za granicą. Promowane są one pod hasłem „Polska smakuje”.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena