Przyjemność, którą czerpiemy z jedzenia niełatwo jest porównać do czegokolwiek innego. Było tak juz przed wiekami, a teraz samodzielne gotowanie zyskuje coraz większą popularność.

Data dodania: 2012-07-11

Wyświetleń: 2110

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jedzenie już przed wiekami stało się nie tylko koniecznością, ale także wspaniałą sztuka i okazją do zaskoczenia rodziny oraz swoich gości. Obywatele starożytnej Grecji i Rzymu lubowali się w ucztach, na których niewolnicy uginali się pod ciężarem tac z jedzeniem. Pieczone, suszone, gotowane – nasi przodkowie szybko przystosowywali najnowsze techniki kulinarne oraz nie bali się egzotycznych przypraw i składników.

Średniowiecze zasłynęło z wielkich biesiad, na których możni panowie dawali upust swojemu pożądaniu dobrego jadła i napitku. Nie znali umiaru i jedli niejednokrotnie więcej niż rozsądek nakazywał, jednak potrafili doceni dobrego kucharza, który czasem stawał się jedną z atrakcji dworu. Wprowadzanie nowych warzyw i owoców rozwijało kuchnie w rożnych zakątkach świata i wraz z wiekami zaczynały się kształtować smaki charakterystyczne dla różnych regionów. Wiele z nich do dziś słynie ze specjalnego rodzaju wina, sera lub oliwy.

Dostępność środków masowego przekazu oraz Internetu spowodowała nową modę na gotowanie. Codzienna czynność przestała być tylko przykrym obowiązkiem, a zaczęła karierę jako prestiżowy temat blogów i dyskusji na różnorakich forach. O „chwytliwości” tematu świadczą również powstające jak grzyby po deszczu programy telewizyjne, dzięki którym kucharze najlepszych restauracji świata stają się celebrytami. Ich przepisy kulinarne cieszą się też wielką popularnością i wielokrotnie są powielane przez blogerów. Kulinarne blogowanie to również ciekawy sposób na prezentowanie owoców swojej pasji – w Polsce popularne są blogi, prowadzone przez młode dziewczyny, które wracają do przepisów swoich babć, połączonych z nowoczesnymi ideałami żywieniowymi.

Nie ukrywajmy – gotowanie było, jest i będzie modne. Internet pozwala nam na dzielenie się przepisami, co napędza atrakcyjność tej sztuki i przyciąga rzesze naśladowców. Wiele jest również serwisów internetowych oferujących przepisy kulinarne okraszone pięknymi zdjęciami i umożliwiającymi dodawanie własnych. Wokół takich portali nie raz zawiązują się społeczności i przyjaźnie, które z czasem wychodzą również poza świat wirtualny.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena