Dzisiaj proponuję placki na miodzie przełożne gotowanym serem. Fajne i może trochę zapomiane ciasto.           

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 2831

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki na placki:

4 szkl mąki,                                                                

3 łyżki śmietany 18%,                                                           

1 szkl cukru,                                                           

1 łyżeczka sody,                                                 

2 jajka,                                                               

6 dag margaryny,                                                

2 łyżeczki miodu,                                                   

Jajka ubijamy z cukrem, w tym czasie rozpuszczamy w garnku miód z margaryną. Wszystkie składniki łączymy razem, a więc sypiemy na stolnicę mąkę, sodę, dodajemy śmietanę, ubite jaja i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dzielimy na 4 części i pieczemy 4 placki w temperaturze 180 º C przez ok. 20 minut.

Składniki na masę serową:

1 kg sera mielonego,                                              

6 dag mąki ziemniaczanej,                                            

2 szkl cukru,                                                                                   

1 jajko,                                                           

1 cukier waniliowy,                                        

1 margaryna,                                                      

Wrzucamy do garnka ser, cukier, jajko, margarynę, cukier waniliowy i mieszamy aż się zagotuje. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do sera, mieszamy i chwilę gotujemy.

Przekładamy placki ciepłym serem, nie gorącym.

 Smacznego.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena