Ciekły azot cieszy się obecnie ogromną popularnością - to substancja, którą chętnie wykorzystuje kuchnia molekularna i medycyna, ale nie tylko. Niestety, z jego stosowaniem wiążą się pewne trudności. Co robić, żeby ciekły azot nie odparował od razu? Odpowiedzią na to pytanie okazało się naczynie Dewara. Zobacz, dlaczego jest niezbędne.

Data dodania: 2024-04-03

Wyświetleń: 230

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego naczynie Dewara jest niezbędne, aby bezpiecznie przechowywać ciekły azot?

Ciekły azot – co to takiego i do czego może się przydać?

Azot jest pierwiastkiem najpowszechniej występującym w ziemskiej atmosferze - stanowi 78% składu powietrza, poza tym azotany, czyli związki azotu są jednym z bardziej popularnych nawozów. Dodatkowo azot jest chętnie skraplany, a zapotrzebowanie na jego ciekłą postać nie tylko nie słabnie z czasem, ale konsekwentnie rośnie. Spotkasz się z nim zarówno w gabinetach dermatologicznych (np. do zamrażania i niszczenia komórek zmienionych chorobowo - kurzajek, ale niekiedy też komórek nowotworowych), jak i w zakładach gastronomicznych – słyszałeś z pewnością o kuchni molekularnej, której techniki, takie jak anty-grill, nieraz bazują na nim. Ciekły azot służy wszędzie tam, gdzie potrzebne jest szybkie, efektywne i głębokie chłodzenie, zatem zwłaszcza w technologii (dla urządzeń potężnie się grzejących, jak duże elektromagnesy) oraz w nauce.

Czym właściwie jest naczynie Dewara?

Choć wynalezione zostało niezależnie przez dwóch uczonych pod koniec XIX w., znane jest pod nazwiskiem tylko jednego z nich. Czym właściwie jest naczynie Dewara? Najprościej mówiąc, jest to izolujący termicznie zbiornik. W jaki sposób osiąga się taki efekt? Przede wszystkim dzięki podwójnej ściance, w której wnętrzu jest próżnia techniczna. Brak obecności medium, które mogłoby przejąć część energii kinetycznej (czyli temperatury) cząstek i przekazać do wnętrza naczynia Dewara oznacza niewielki transfer ciepła. Ponieważ ścianki obu naczyń pokrywa się odbijającą światło warstwą, również przekaz przez promieniowanie zostaje niemal wyeliminowany. Dla dalszej szczelności od góry zbiornik ten zatkany jest korkiem (lub innym izolującym ekwiwalentem). Od parametrów konkretnego urządzenia, jakości materiałów oraz wytworzonej próżni, zależeć będzie czas, przez który będzie ono zdolne przechować ciekły azot.

Czy termos kuchenny może zastąpić naczynie Dewara?

Nie. A z drugiej strony – tak. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli potrzebujesz przechować ciekły azot przywieziony przez firmę na pół godziny przed pokazem, w którym planujesz go wykorzystać, termos kuchenny prawdopodobnie wystarczy (przy czym musisz liczyć się z dużymi stratami azotu!). Jeśli jednak zamierzasz przechowywać tę ciecz przez okres czasu liczony w dniach lub wręcz miesiącach, termos okaże się równie dobry jak otwarta szklanka – pieniądze zmarnowane na takie doświadczenie lepiej przeznaczyć na profesjonalne naczynie Dewara.

Naczynie Dewara do celów transportowych

Naczynie Dewara do celów transportowych będzie Ci potrzebne w zasadzie tylko w dwóch przypadkach. Po pierwsze, jeśli chcesz zostać dostawcą ciekłego azotu (co nie wyklucza sytuacji, w której jesteś jednocześnie jego odbiorcą). W tej sytuacji wytrzymałe, wzmocnione naczynie Dewara, wykonane z odpornych na korozję materiałów, z dedykowanym wózkiem (przewoź zawsze w pozycji pionowej!) okaże się niezastąpione. Po drugie, jeśli zamierzasz przenosić dewar między różnymi miejscami. Szkoda w takiej sytuacji ryzykować uszkodzeniem albo rozszczelnieniem pojemnika. Transportowe naczynie Dewara cechuje ponadto wąski wlot, zapewniający dodatkową izolację, mimo trudniejszych warunków.

Laboratoryjne naczynie Dewara

Być może jednak jeden (lub kilka) z Twoich dewarów będzie zupełnie stacjonarnym? Jeśli jednocześnie używać go będziesz do chłodzenia i utrzymywania w niskiej temperaturze próbek (konfiguracja idealna dla biobadacza), zdecyduj się na biologiczne naczynie Dewara. Ten typ charakteryzuje się szerokim wlotem, ułatwiającym wkładanie i wyciąganie materiału biologicznego. Pojemniki z oferty sklepu internetowego cryogen.pl wyposażone są również domyślnie w dedykowane zasobniki (kanistry lub kasety) właściwe do swojego rozmiaru (nawet do 47 l w ofercie standardowej), dzięki którym bankowanie będzie możliwie proste.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena