Kolagen naturalny - co to jest?
Kolagen naturalny to pozaustrojowa substancja wytwarzana laboratoryjnie w celu uzupełnienia niedoborów kolagenu produkowanego przez ludzki organizm, a dokładnie wytwarzanego w skórze właściwej przez fibroblasty. Kolagen ludzki jest swoistym “białkiem młodości” o szczególnych właściwościach, który wraz z elastyną tworzy stelaż naszej skóry, buduje zęby i kości oraz ścięgna. Kolagen jest niezwykle elastyczną, podatną na rozciąganie substancją, która zapewnia młody wygląd skóry, odpowiadając za jej elastyczność i napięcie. Niestety wraz z wiekiem włókna kolagenowe stają się twardsze i mniej elastyczne. Ogromny wpływ na przyspieszenie tego procesu ma opalanie się i związane z nim szkodliwe działanie promieniowania UVA. Proces niszczenia włókien kolagenowych bezpośrednio wpływa na pojawienie się zmarszczek, utratę jędrności i gęstości skóry oraz utratę owalu twarzy.
Współcześni naukowcy już od lat 80. XX wieku głowią się nad wynalezieniem skutecznego antidotum. Pierwotnie do produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych zaczęto powszechnie stosować kolagen pochodzenia zwierzęcego, który według założeń miał niwelować pierwsze objawy starzenia się skóry, wypłycać zmarszczki, wyrównywać powierzchnię skóry, usuwać blizny i poprawiać gęstość skóry. Niestety efekty nie był tak spektakularne, jak zakładano, ponieważ hydrolizowany kolagen zwierzęcy pozyskiwany ze skór wieprzowych i bydlęcych przez wzgląd na agresywną obróbkę termiczną i chemiczną skutkował znaczną degradacją białka, którego cząsteczka ze względu na swą wielkość i brak tzw aktywności biologicznej nie wykazywała zdolności penetracji w głąb skóry. Podobne, choć zdecydowanie bardziej spektakularne efekty, miały zapewnić bardziej inwazyjne zabiegi z zakresu medycyny estetycznej polegające na wypełnianiu zmarszczek podawanym podskórnie kolagenem zwierzęcym.
Kolagen rybi
Kolagen rybi to białko, które w naszych ciała odpowiada za elastyczność skóry i funkcjonowanie stawów. Aktualnie za jego najlepsze źródło uchodzą ryby, które są bardzo bogatym źródłem kolagenu, a proces pozyskiwania kolagenu z ryb jest uznawany za wydajny i uzasadniony ekonomicznie (czego nie można powiedzieć o innych jego formach). Ryby rosną przez całe swoje życie, dlatego ich skóra musi szybko reagować na zmieniającą się masę, a dodatkowo szybciej regenerować się np. po urazach.
Wraz ze wzrostem popularności kosmetyków z kolagenem naturalnym rosło także zainteresowanie środowiska naukowego tym tematem. Poszukiwano nowych, nie zwierzęcych źródeł kolagenu, który zaczęto syntetyzować z roślin. Niestety fitokolagen, czyli kolagen roślinny co do zasady kolagenem nie jest, ponieważ nie jest białkiem. Są to wielocukry pochodzenia roślinnego, które zapewniają podobne działanie zewnętrzne na skórę - tworzą film ochronny, który działa nawilżająco, ochronnie i ściągająco, jednak nie wpływa na odmłodzenie skóry.
Po wielu latach w końcu na rynku produktów kosmetycznych pojawił się długo wyczekiwany produkt określany mianem natywnego białka kolagenowego pochodzenia rybiego. Natywny kolagen naturalny jest to żel wytwarzany ze skór ryb słodkowodnych, szczególnie z tołpygi białej. Kolagen rybi jest pozyskiwany głównie ze szlachetnych ryb, takich jak tuńczyk, tołpyga, rekin żarłacz czy dorsz. Dodatkowo poprzez poddawanie ryb procesowi kwaśnej hydratacji eliminuje się z nich wszystkie cząsteczki, które mogą uchodzić za alergeny.
Co wyróżnia kolagen rybi i dlaczego warto po niego sięgnąć?
Kolagen natywny jest najbardziej pożądaną formą kolagenu, jaką można spotkać w składzie INCI kosmetyków. Jak dowiodły badania naukowe, jego struktura jest niemal identyczna strukturze kolagenu wytwarzanego przez organizm ludzki. Kolagen naturalny w formie natywnego białka wytwarzany jest ze skóry ryb i charakteryzuje go fakt, że jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Kolagen rybi ma znacznie mniej zagęszczoną sieć, co pozwala uniknąć poddawania go skomplikowanej obróbce chemicznej, która mogłaby zniszczyć strukturę białka, co wyraźnie ułatwia uzyskanie wysokiej jakości produktu końcowego. W związku z tym,że ciało ryby rośnie przez całe życie,kolagen występujący w ich skórach musi być nieustannie syntetyzowany. Z tego faktu wynika kolejna zaleta kolagenu pozyskiwanego z ryb, a mianowicie - duża zawartość peptydów sygnałowych, które posiadają zdolność stymulowania fibroblastów do produkcji własnego białka przez skórę człowieka.
Kolagen rybi – jaki wybrać?
Całe szczęście, na rynku znajdziemy całą masę suplementów zawierających kolagen morski (ale nie tylko, znajdziemy również m.in. kolagen wegański), który uchodzi za taki o najwyższym poziomie przyswajalności. Jeśli decydujemy się na suplementacje kolagenu, warto sięgnąć po suplementy, które zawierają inne pierwiastki korzystne np. dla wyglądu naszej skóry – na rynku znajdziemy produkty z witaminą C czy kwasem hialuronowym. Witamina C wspiera tworzenie łańcuchów kolagenowych i jest niezbędna w procesie przyswajania kolagenu. Jednym z najchętniej polecanych produktów jest kolagen Souvre - wysokiej jakości kolagen rybi produkowany przez firmę z Polski.