Aloes to soczysta roślina pochodząca z Afryki, ale naturalizowana w wielu regionach. Stosowany jest jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych ze względu na właściwości kojące i nawilżające.

Data dodania: 2022-06-28

Wyświetleń: 71

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Co sprawia, że aloes jest doskonałym składnikiem kosmetyków?

Aloes jest stosowany od setek lat jako miejscowy lek na oparzenia i inne schorzenia skóry. Zawiera związki takie jak kwas salicylowy, dzięki czemu jest skutecznym złuszczaczem oraz środki przeciwzapalne, które mogą koić skórę, zmniejszać zaczerwienienia i podrażnienia.

Aloes - dlaczego jest używany w kosmetykach?

Aloe Vera to roślina od wieków stosowana w medycynie. Pierwotnie znaleziono go w Afryce, ale teraz rośnie na całym świecie. Aloe Vera ma wiele zalet, niektóre z nich to zmniejszenie stanu zapalnego, usuwanie toksyn z organizmu i nawilżanie suchej skóry. Aloe Vera można stosować na wiele różnych sposobów, np. pić go jako tonik lub nakładać bezpośrednio na skórę jako maść lub balsam. Produkty zawierające aloes znaleźć można w sklepach, jak foreversmart.pl.

Korzyści z aloesu dla skóry

Aloe vera to roślina o wielu korzyściach dla skóry. Może być stosowany na różne sposoby w celu poprawy zdrowia i wyglądu skóry.

  • Aloe vera może być stosowany jako całkowicie naturalny środek nawilżający do skóry suchej, trądzikowej lub z egzemą,

  • Może być stosowany jako żel łagodzący po oparzeniach słonecznych lub oparzeniach,

  • Będzie nieoceniony przy wsparciu leczenia ran i skaleczeń, wspomagając gojenie i zapobiegając infekcjom,

  • Aloes jest również dobry w leczeniu łuszczycy, ponieważ zawiera właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają zaczerwienienie i swędzenie spowodowane chorobą,

  • Aloe vera świetnie redukuje zmarszczki poprzez nawilżanie skóry.

Aloes w produktach do pielęgnacji skóry i ich działanie

Aloe vera to najpopularniejszy rodzaj aloesu stosowany w produktach do pielęgnacji skóry, ponieważ zawiera aktywne składniki, takie jak kwas salicylowy, który pomaga złuszczać martwe komórki naskórka i zmniejszać stany zapalne. Ten rodzaj aloesu można znaleźć w kremach nawilżających, oczyszczających i przeciwsłonecznych.

Niektóre inne rodzaje aloesu to: Aloin lub Barbados aloes – ten rodzaj aloesu stosuje się w leczeniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia lub biegunki; Aloes Curacao - ten rodzaj aloesu stosuje się w leczeniu ran.

Korzyści ze stosowania aloesu jako aktywnych składników w produktach kosmetycznych

Aloes jest używany od ponad wieku w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry. Ekstrakt roślinny jest wykorzystywany ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące.

Aloes zawiera przeciwutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Zawiera właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć zaczerwienienie i podrażnienie spowodowane trądzikiem, egzemą, łuszczycą, trądzikiem różowatym, oparzeniami słonecznymi lub innymi stanami zapalnymi skóry.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena