Trudno wyobrazić sobie profesjonalny lokal gastronomiczny lub rozrywkowy bez odpowiedniego wyposażenia. Mimo że najczęściej rodzaj sprzętu w danym miejscu zależy od typu prowadzonej działalności, w niemal każdym miejscu dobrze sprawdzi się kostkarka do lodu. 

Data dodania: 2021-08-20

Wyświetleń: 822

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Kostkarka do lodu gastronomiczna - niezbędnik dla biznesu

Profesjonalna kostkarka umożliwia zrobienie lodu do napojów w krótkim czasie i ekonomicznej cenie. Pod warunkiem, że zdecydujemy się na odpowiedni model. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, wybierając urządzenie do swojego biznesu.

  1. Kostkarka do lodu gastronomiczna - do jakiego lokalu warto kupić?
  2. Kostkarka do lodu ze stali nierdzewnej
  3. Koszt wytworzenie kostki lodu
  4. Gastronomiczne kostkarki - jaką wybrać?

 

Kostkarka do lodu gastronomiczna - do jakiego lokalu warto kupić?

Drinki, kawa, sok, lemoniada, woda - wszystko smakuje lepiej z odrobiną lodu. Szczególnie w upalny dzień, ale nie tylko. Lód w dużej ilości może nie tylko potęgować pozytywne doznania płynące ze smaku napoju, ale także korzystnie wpływać na aspekt wizualny serwowanych napojów. Krótko mówiąc, kostki lodów to dobry sposób, aby zwiększyć atrakcyjność serwowanych drinków, które z pewnością nie zostanie niezauważone przez klientów. W efekcie kostkarki do lodu sprawdzą się wszędzie tam, gdzie znaczenie ma kreowanie dobrej atmosfery i smaku - restauracji, dyskotek, barów, kawiarni, a także hoteli.

Warto wiedzieć, że nowoczesne kostkarki do lodu oferują nie tylko możliwość pracy z wodą, ale także możliwość zamrożenia innych napojów. W efekcie powstają kolorowe kostki, które jeszcze bardziej ubarwią i urozmaicą serwowane napoje. Dzięki temu tworzenie bajecznie kolorowych drinków będzie ograniczone jedynie wyobraźnią.

Maszyny do lodu sprawdzą się także wszędzie tam, gdzie liczy się szybka praca.

Kostkarka do lodu ze stali nierdzewnej

Wybierając sprzęt do swojego lokalu, warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Między innymi parametry, jakość i wydajność urządzenia oraz materiał, z którego został wykonany. Najbardziej doceniane przez restauracje jest wyposażenie wykonane ze stali nierdzewnej. Tworzywo można używać w kontakcie z żywnością, jest odporne na kontakt z czyszczącą chemią, co ułatwia utrzymanie czystości. Oprócz tego stal nierdzewna jest także odporna na wodę i wilgoć i zapewnia urządzeniu nowoczesny wygląd. W efekcie w kuchni lokali gastronomicznych dobrze sprawdzają się urządzenia z niej wykonane. Dotyczy to również kostkarek do lodu.

Kolejny ważny aspekt to wielkość i pojemność urządzenia. W wielu kuchniach problem może stanowić mała ilość miejsca, przez co ustawienie nowej maszyny może okazać się kłopotliwe. Wiele z kostkarek do lodu odznacza się jednak kompaktową wielkością, dzięki czemu dopasowanie ich do aranżacji zaplecza nie powinno stanowić problemu. Niewielki rozmiar nie oznacza jednocześnie małej wydajności. Kostkarka do lodu jest w stanie w ciągu doby wyprodukować nawet 155 kilogramów kostek. To zatem dobry wybór do gastronomii, gdzie liczy się szybkość pracy, a duże ilości kostek lodu są niezbędne w weekendy czy godziny szczytu.

Ze względu na duży wybór kostkarek, bez problemu dobrać można urządzenie, dopasowane do potrzeb konkretnego lokalu. To zapewni nie tylko płynną, ale także ekonomiczną pracę.

Przy zakupie urządzenia należy sprawdzić także, czy sprzęt posiada niezbędne certyfikaty, np. znak CE, co jest gwarancją bezpieczeństwa podczas pracy z żywnością. Aby mieć pewność, wybierając kostkarkę do lodu, warto korzystać z oferty profesjonalnych punktów sprzedaży, wyspecjalizowanych w wyposażeniu dla gastronomii.

Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem, jednak nie jesteś pewny jaki model wybrać czytaj więcej na gastroprodukt.pl/kostkarka-do-lodu lub skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.

Koszt wytworzenie kostki lodu

Wiele osób obawia się kosztów związanych z pracą kostkarki. Decydując się na nowoczesne, wydajne urządzenie, koszt wytworzenia kostki nie będzie wysoki.

Gastronomiczne kostkarki - jaką wybrać?

Chłodzenie w kostkarkach może odbywać się na dwa sposoby - powietrzem lub wodą. Kostkarki cylindryczne, chłodzone wodą są bardzo wydajne i umożliwiają wytworzenie dużej ilości kostek w krótkim czasie. Dzięki temu dobrze sprawdzą się w barach i dyskotekach. Kostkarki, które do chłodzenia wykorzystują powietrze charakteryzują się cichą i wydajną pracą, a przy tym zużywają mniej wody, niż modele z pojemnikiem chłodzonym wodą.

Przy wyborze kostkarki warto również zwrócić uwagę, czy urządzenie jest wyposażone w nowoczesne technologie. Innowacyjne podejście do urządzeń spowodowało, że większość kostkarek posiada system rozpoznawania ilości wody oraz wytworzonych kostek, temperatury. Dzięki temu ich obsługa nie jest absorbująca.

Wybierając kostkarkę dla siebie, warto zwrócić także uwagę na samą jakość kostek lodu. Wysokiej jakości kostkarki produkują równe, idealnie przejrzyste kostki. Do robienia drinków pożądane są kostki o niewielkiej wadze i rozmiarze.

Nie bez znaczenia jest także sama konstrukcja - warto zwrócić uwagę, czy pomaga zachować odpowiednią temperaturę.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena