Tworzywo sztuczne na zawsze zmieniło branżę spożywczą. Trwały i jednocześnie lekki plastik zabezpiecza żywność przed zanieczyszczeniami i pozwala znacząco obniżyć koszty transportu. Czy wszystkie pojemniki nadają się jednak do przechowywania artykułów spożywczych? Jak sprawdzić, czy producent opakowań z tworzyw sztucznych korzysta z bezpiecznych materiałów? Sprawdziliśmy!

Data dodania: 2020-12-29

Wyświetleń: 108

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Rodzaje opakowań plastikowych do żywności

Rodzaje opakowań plastikowych

Nie każdy rodzaj tworzywa sztucznego powinien mieć bezpośredni kontakt z żywnością ze względu na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jest to polichlorek winylu oznaczany cyfrą 3 i literami PVC oraz polimery oznaczone cyfrą 7. Tych drugich nie powinno się używać do przechowywania artykułów spożywczych, ponieważ mogą zawierać szkodliwe substancje działające rakotwórczo, takie jak bisfenol A. Najbezpieczniejsze są opakowania wykonane z polipropylenu oznaczane cyfrą 5 i literami PP oraz polietylenu o wysokiej gęstości oznaczane cyfrą 2 i literami HDPE. Producent opakowań z tworzyw sztucznych może wykorzystywać także politereftalan etylenu (PET) oznaczany cyfrą 1, polietylen o niskiej gęstości (LDPE) oznaczany cyfrą 4, a także polistyren (PS) oznaczany cyfrą 6.

Plastik zrewolucjonizował praktycznie każdą branżę. Obecnie trudno wyobrazić sobie powrót do czasów sprzed jego wynalezienia (a towarzyszy nam już od ponad 100 lat!). Ze względu na to, że nie podlega biodegradacji, tak ważne jest jego odpowiednie segregowanie. Może bowiem zostać przetworzony i zyskać nowe życie w zupełnie innym produkcie (z plastikowych butelek powstaje np. obuwie).

Obowiązkiem producenta jest zadbanie o to, żeby zarówno artykuły spożywcze, jak i ich opakowania nie stwarzały zagrożenia dla potencjalnych klientów. Konsumenci coraz częściej z uwagą studiują etykiety. Przy wyborze kierują się nie tylko ceną. Zwracają uwagę zarówno na skład produktu, jak i surowiec, z którego zostało wykonane jego opakowanie. Dlatego tak ważne z perspektywy zarówno małych, jak i dużych producentów artykułów spożywczych jest podjęcie współpracy z firmą, która dostarcza pojemniki wykonane z wysokiej jakości materiałów dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Gdzie zamówić plastikowe opakowania dla branży spożywczej?

Zanim wybierzesz firmę, która zajmuje się produkcją opakowań z plastiku, dowiedz się, czy przedsiębiorstwo pracuje w oparciu o system zarządzania jakością zgodny z najnowszymi normami. Sprawdź też, czy posiada park maszynowy wyposażony w maszyny do termoformowania, formowania wtryskowego oraz produkcji technologią IML (In Mould Labelling), które znacząco obniżają koszt produkcji. Profesjonalny producent opakowań z tworzyw sztucznych korzysta wyłącznie z wysokiej jakości surowców. Dzięki temu jest w stanie zaoferować zarówno małym, jak i dużym producentom żywności konkurencyjne ceny bez obniżania standardów jakości.

Licencja: Creative Commons