Po skończonej ceremonii związanej z pochowaniem zmarłej osoby, przychodzi czas na stypę. Każdy może pragnąć spędzić ten dzień inaczej i każdy sposób oczywiście jest tym dobrym dla danej osoby. 

Data dodania: 2019-08-28

Wyświetleń: 1286

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Organizacja stypy – obowiązek, który warto zorganizować w restauracji

Organizacja stypy to zwyczaj niezwykle stary w Polsce, a polegający na poczęstunku, zwyczajowym spotkaniu się najbliższych zmarłego oraz wspominaniu pięknych chwil z nim związanych.

Jeśli już zdecydujesz się na organizację konsolacji, pozostaje pytanie gdzie to zrobić. Oczywiście, w grę wchodzi restauracja lub własne mieszkanie. Obiad w domu to z całą pewnością mniejszy wydatek pieniężny, natomiast z taką samą pewnością większy energetyczny i emocjonalny. W takiej sytuacji wszystko spada na Twoją głowę, wliczając w to przygotowanie całego poczęstunku, podanie go na ciepło gościom, zadbanie o kawę, herbatę bądź inne trunki, zajęcie się rozmową i posprzątanie po wszystkim. Dodatkowo, organizując stypę we własnym mieszkaniu nie masz pewności kiedy zaproszeni zdecydują się opuścić przyjęcie, a wiadomo – będąc organizatorem nie wypada nikogo wyprosić, ani nawet zasugerować wyjścia, ewentualnie liczyć na to, że sami domyślą się kiedy nastąpi odpowiednia pora. W lokalu sprawa jest uproszczona, ponieważ kiedy będziesz ustalać termin z managerem na pewno zapyta Cię o przewidywany czas spotkania – a przynajmniej powinien (zwróć na to uwagę wybierając miejsce).  Ponadplanowo, nie powinno być problemu, aby w dowolnym momencie dyskretnie poprosić obsługę, by zasugerowali koniec spotkania.

Jeśli podjąłeś decyzję, że konsolacja odbędzie się w restauracji warto przemyśleć kilka kwestii z tym związanych, a mianowicie jaki charakter chciałbyś nadać uroczystości. Czy marzysz w tym momencie o bardzo skromnym i krótkim przyjęciu na dosłownie kilka najbliższych osób, w niezwykle kameralnej atmosferze, czy pragniesz może jednak większej stypy z rodziną i znajomymi zmarłego, by móc dłużej, w spokoju cofać się myślami do przeszłości i dobrych chwil.

Nie odpowiem tu na pytanie, jaki obiad pożegnalny jest w jakikolwiek sposób „lepszy”, bo w tym przypadku nie istnieje takie określenie. Jedni traktują stypę jako kłopotliwy obowiązek, który po prostu należy „odbębnić”, a potem jak najszybciej uciec do domu, inni natomiast będą chcieli wsparcia, zrozumienia i długich rozmów przy rodzinnym spotkaniu. W każdym z tych przypadków należy zadbać jednak o smaczny poczęstunek, a w zasadzie wybrać taką restaurację, która o to zadba. Szukając lokalu zwracaj uwagę czy tego typu przyjęcia są w nim organizowane, czy mają gotowe opcje menu oraz czy są otwarci na preferencje gości – to bardzo dobrze świadczy o restauracji. Kuchnia powinna być urozmaicona, kucharze doświadczeni, a zespół kelnerski sprawny i profesjonalny. Następną kwestią jest sala i tutaj wszystko zależy od liczby gości. Szukaj miejsc, gdzie masz pewność, że atmosfera będzie kameralna, ale także takich na uboczach miasta. Ostatnią rzeczą jakiej chcesz to hałasy dochodzące z centrum. Lokalizacja lokalu powinna znajdować się w spokojnej okolicy, z dala od zgiełku miasta.

Stypa dla nikogo nie jest łatwym dniem, dlatego również jej organizacja jest trudniejsza niż jakiekolwiek innego spotkania. Pozwól się wyręczyć tego dnia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena