0
głosów
- +

Stale sprężynujące: co je wyróżnia

Autor:

Aktualizacja: 12.02.2019


Kategoria: Gospodarka / Produkcja


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 183 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Stale sprężynujące: co je wyróżnia

Stopy stali mogą mieć różne właściwości w zależności od składu pierwiastkowego oraz zastosowanych technik obróbki. Grupą, która wyróżnia się w sposób szczególny, są stale sprężynujące. Ich produkcja opisana jest w szczegółowych normach, a najpopularniejsze oznaczenie handlowe to 50HF oraz 58CrV4 (1.8161).


Specyfika składu stali sprężynujących

Stale sprężynujące wyróżniają się wysoką zawartością węgla. W przypadku 58CrV4 i 59CrV4 dochodzi ona do 0,62%. Jest to warunkiem uzyskania znacznej twardości. Najbardziej nietypową cechą jest jednak obecność krzemu (zgodnie z PN oznaczanego literą S w symbolu materiału). Pierwiastek ten, w innych przypadkach uznawany za zanieczyszczenie, sprawia, że stal jest mniej plastyczna, a zatem pod wpływem obciążenia nie ulega trwałym odkształceniom, ale nabiera właściwości sprężynujących. By materiał nie uległ uszkodzeniu przy działaniu znacznych sił, niezbędne stało się zastosowanie dodatkowych pierwiastków: chromu, wanadu i manganu. W wybranych gatunkach pojawia się też dodatek miedzi i niklu.

Właściwości użytkowe

Stale sprężynowe nie podlegają spawaniu. Wynika to ze specyficznego składu, ale także z technologii obróbki. Aby zapewnić właściwości sprężynujące, należy poddać stal bardzo precyzyjnemu hartowaniu, które dotyczy przede wszystkim warstw powierzchniowych, a nie samego rdzenia. Ten dzięki takiej procedurze zachowuje większą elastyczność niż materiał hartowany jednakowo w całym przekroju. W czasie spawania struktura ta ulegałaby nieodwracalnej zmianie, a materiał traciłby właściwości.

W związku z ograniczonymi możliwościami łączenia stali sprężynujących, niezbędne stało się rozwinięcie wielu odmiennych metod ich formowania. Najczęściej stale „resorowe” na resory i wałki skrętne dostarczane są w postaci prętów, natomiast stale przeznaczone do produkcji podkładek sprężynujących i innych drobnych elementów jako taśmy, druty czy odkuwki.

Największym problemem wynikającym z zastosowanych metod obróbki jest brak odporności na czynniki korodujące, w związku z czym stale sprężynujące zawsze wykorzystuje się technicznie dopiero po powierzchniowym zabezpieczeniu.

Kontrola jakości

W przypadku stali sprężynowych np. stal sprężynowa 50HF, 51CrV4, 1.8159 bardzo istotna jest kontrola jakości. Nie chodzi tylko o to, aby skład mieścił się w normie przewidzianej dla danego gatunku. Idealna będzie sytuacja, w której zmienność nawet w ramach normy będzie minimalna, co pozwoli na zachowanie identycznych właściwości produktów wykonanych w kolejnych seriach.

Fakt, że stale sprężynowe będą poddawane później relatywnie dużym obciążeniom, wymusza również zaostrzenie kontroli powierzchni materiału. Nawet niewielkie uszkodzenia powierzchniowe mogą w poważnym stopniu zmieniać rozkład sił działających w czasie pracy materiału, co może stać się przyczyną pęknięcia stali.

Producenta stali dla własnych potrzeb wybiera się raz – warto więc poświęcić więcej czasu i środków na wstępną kontrolę jakości dostarczonego materiału, aby mieć pewność, że wykonany produkt będzie miał powtarzalne właściwości w kolejnych partiach produkcyjnych.

Licencjonowane artykuły tworzy i publikuje Artelis.pl

Lista Tagów: stal sprężynująca,

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij