Zadziwiające jest, że choroba ta dotyka również tych, którzy regularnie uprawiają sporty i stosują się do zasad zdrowej, zbilansowanej diety. Zwykle przyczyną tego kłopotliwego problemu jest zatrucie bakteriami, wirusami, pasożytami lub silny stres. U niektórych osób jednak biegunka to problem przewlekły z trudną do określenia przyczyną. Rodzi się więc pytanie jaki tryb życia prowadzić, jak się odżywiać, by problem biegunek całkowicie zlikwidować lub przynajmniej sprawić, by dolegliwości były mniej uciążliwe. Wydawałoby się, że przypadek jest beznadziejny i nie ma wyjścia z sytuacji, ale odpowiedzią na problem z biegunkami jest po prostu odpowiednia dieta.
Lekarze mianem „biegunka” określają zbyt częste oddawanie luźnych, zawierających za dużo wody stolców. Dzieje się tak, gdy zmniejsza się zdolność wchłaniania wody w jelitach. Innym powodem występowania biegunek – biegunek infekcyjnych są bakterie takie jak E.coli (pałeczka okrężnicy) czy Staphyloccocus (gronkowiec), które powodują biegunkę poprzez pobudzenie wydzielania wody do jelit. Podobne działanie na ścianę jelit mają niektóre środki przeczyszczające. Biegunki infekcyjne występują najczęściej po spożyciu zakażonych pokarmów i napojów. Powodem występowania biegunek są również nietolerancje i uczulenia pokarmowe, osobnicza nadwrażliwość na niektóre potrawy lub ich składniki. Biegunki występują także w przebiegu różnych chorób, tak jak to jest w przypadku zespołu jelita nadpobudliwego czy choroby trzewnej, popularnie znanej pod nazwą celiakia.
Jednym z najważniejszych składników diety osób cierpiących na biegunki są napoje. Zbyt częste wypróżnianie powoduje utratę dużej ilości płynów, które może prowadzić do odwodnienia organizmu, a w skrajnym przypadku nawet do śmierci, szczególnie w przypadku małych dzieci. Ważne jest więc regularne spożywanie płynów w postaci niegazowanej wody, gorzkiej herbaty oraz płynów zawierających skrobie np. płynne kisiele. Nie należy jednak podawać choremu słodkich soków i napojów, gdyż zawartość cukru powoduje, że płyny te jeszcze szybciej prowadza do odwodnienia organizmu.
Kolejnym błędem, który często jest popełniany przy biegunkach to głodówka. Teoria o „odpoczywaniu jelit” jest mitem i nawet, kiedy biegunce towarzyszą wymioty i nudności nie należy zaniechać się do przyjmowania pokarmów. Jeść trzeba i najlepiej, aby były to pokarmy chłonące wodę – ryż, zupa marchwiowa, budyń. Powszechnie zaleca się też, aby dieta anty-biegunkowa składała się z bananów, duszonych jabłek, ryżu i sucharków. Osoby cierpiące na biegunkę powinny spożywać wskazane produkty 5 – 7 razy dziennie, co 3 – 4 godziny.
Najcenniejszym i niezastąpionym produktem o szerokim spektrum działania zarówno w przypadku biegunek, jak i zaparć są produkty z dodatkiem bakterii probiotycznych np. jogurt, kefir, mleko acidofilne. Korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, znajdujące się w mlecznych przetworach stanowią antidotum na chorobotwórcze bakterie powodujące biegunki.
Jeśli przyczyną biegunki jest stwierdzona alergia lub nietolerancja pokarmowa należy całkowicie wyeliminować z diety produkty i potrawy zawierające alergen, gdyż nawet niewielka ilość może powodować w bardzo szybkim czasie „sensacje żołądkowo-jelitowe”.
Walczysz z biegunką i zastanawiasz się jakie produkty pomogą Ci pozbyć się problemu? Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw zaleceń dietetycznych, które warto stosować w trakcie trwania uciążliwej dolegliwości.
Do pokarmów, które należy przyjmować w przypadku biegunki należą przede wszystkim kasza manna, banany, ryż, gotowane warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy ziemniaki, jogurty i mleko acidofilne.
Pokarmy, które mogą zaostrzyć biegunkę, to:
- fasola, kapusta, cebula,
- skórki warzyw i owoców oraz przetwory z grubo mielonej mąki, takie jak pełnoziarniste pieczywo czy otręby,
- wysokosłodzone płyny, w tym napoje i soki owocowe,
- kawa i inne napoje zawierające kofeinę.