Położony jest w północno-zachodniej części wybrzeży Norwegii. Rozciąga się od małej wysepki Rost na południu, po cieśninę Roftsundet. Archipelag ciągnie się na długości 112 km. W jego skład wchodzą cztery większe wyspy (Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy) oraz setki mniejszych.
Archipelag w liczbach
Archipelag zbudowany jest ze skał pochodzenia wulkanicznego i metamorficznego. Z morza wyrastają ostre, poszarpane i wysokie na kilkaset metrów skalne masywy. Pomiędzy nimi znajdują się malownicze i głębokie fiordy. Łączna powierzchnia wysp wynosi 1 227 km². Wyspy połączone są między sobą mostami oraz podmorskim tunelem. Archipelag to górzysty teren, najwyższe wzniesienie to Higravstinden, które osiąga 1146 m n.p.m. Lofoty zamieszkuje około 24,5 tys. mieszkańców.
Raj dla turystów
Norwegia cieszy się wśród podróżników i turystów coraz większym powodzeniem. Ma na to wpływ piękna przyroda, ciekawe ukształtowanie terenu, malownicze fiordy, ciągnące się w nieskończoność plaże oraz głośne kolonie ptaków. Poza tym oferuje możliwość aktywnego spędzania czasu. Zróżnicowany krajobraz zachęca do pieszych wędrówek, żeglowania, pływania kajakiem pomiędzy wyspami czy jazdy na nartach. Górzyste wyspy stanowią raj dla wędrowców. Liczne szlaki dają okazję do wspinaczek i podziwiania wspaniałych widoków. Inną atrakcją są czerwone, drewniane domki ustawione na palach, typowe dla skandynawskiego stylu. Lofoty oferują także jedne z najlepszych łowisk w Norwegii. Ponadto istnieje tu możliwość wybrania się na safari w poszukiwaniu orłów.
Archipelag ma znacznie łagodniejszy klimat, niż inne miejsca położone za kołem podbiegunowym. Ciepły prąd zatokowy wpływa na dobre warunki klimatyczne. W okresie od końca maja do połowy lipca można podziwiać zjawisko dnia polarnego. Natomiast od września do połowy kwietnia występują zorze polarne.
Lofoty to również jedyne miejsce na świecie, gdzie warunki klimatyczne pozwalają na suszenie ryb w tradycyjny sposób. Suszy się je na drewnianych stelażach rozstawionych w portach i przed chatami. Po tygodniach suszenia powstanie z nich sztokfisz. Z całą pewnością warto spróbować tu kuchni norweskiej, która oferuje dania rybne, przyrządzone na wszelkie sposoby. W restauracjach można zjeść znakomite potrawy rybne z dorszy, czarniaków, zębaczy smugowych, halibutów czy łupaczy.
Podsumowując
Jeżeli marzysz o niezapomnianych wrażeniach, na łonie natury, z dala od zgiełku cywilizacji, to podróż na Lofoty jest doskonałym wyborem. To niezwykle ciekawy zakątek świata. Zaciszne jeziora i fiordy, nad którymi leżą niewielkie wioski rybackie są prawdziwymi perłami archipelagu. Błękitne niebo, ośnieżone szczyty górskie, piaszczyste plaże to wizytówka archipelagu, który ma magiczną moc przyciągania.