Meble ze stali nierdzewnej coraz częściej pojawiają się na wyposażeniu dla lokali gastronomicznych różnego rodzaju, w tym w restauracjach, pubach czy kawiarniach. Jakie są ich zalety i jak je użytkować?

Data dodania: 2017-06-20

Wyświetleń: 738

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Meble nierdzewne i ich zalety

Stal nierdzewna to najlepszy materiał, jeśli chodzi o meble do przygotowywania posiłków w restauracjach. Wyposażenie tego rodzaju doskonale sprawdza się też przy eksponowaniu gotowych dań. Czym jest stal nierdzewna? Jest to wyjątkowa mieszanka żelaza, węgla i chromu, która cechuje się bardzo wysoką wytrzymałością na korozję spowodowaną tak w warunkami atmosferycznymi, jak również działaniem cieczy, w tym kwasów.

 

Meble nierdzewne są również bardzo wytrzymałe, nowoczesne i łatwe do utrzymania w czystości. Profesjonalna kuchnia zyskuje zatem estetyczny wygląd oraz łatwiej spełni wymogi odnośnie higieny w placówce gastronomicznej. Stal nierdzewna staje się tez coraz bardziej popularna, jeśli chodzi o meble do prywatnych kuchni.

 

Meble nierdzewne są lekkie i stabilne, dzięki czemu z łatwością możemy urządzić idealne, komfortowe oraz bezpieczne miejsce pracy.

 

Jak czyścić meble nierdzewne?

 

Meble ze stali nierdzewnej wyróżniają się nieskazitelnie gładką i lśniącą powierzchnią pozbawioną porów czy pęknięć. To właśnie z tego powodu są one tak łatwe w czyszczeniu, w porównaniu z innymi materiałami. Również o meble nierdzewne należy jednak odpowiednio dbać, aby mogły posłużyć przez długie lata bez konieczności naprawy czy wymiany. W tym celu należy regularnie przecierać powierzchnię miękkim materiałem zwilżonym mieszanką wody i odpowiedniego detergentu. W sprzedaży dostępne są środki przeznaczone specjalnie do pielęgnacji stali. Przed użyciem danego detergentu po raz pierwszy zaleca się wykonanie próby na malej powierzchni, aby upewnić się, że jest on odpowiedni do danych mebli.

 

Stal nierdzewna to materiał, który, który nie stawia oporu podczas czyszczenia, nie przechodzi brudem ani nie nasiąka tłuszczem. Właśnie z tego powodu, a także ze względu na wytrzymałość i odporność na korozję, jest to tak dobre rozwiązanie dla profesjonalnej gastronomii.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena