Chaos nad którym nikt nie panuje to niebezpieczeństwo utonięcia w bałaganie. Oczywiście można nad nim zapanować, ale jeśli Wam się nie udało, to może jednak zmienić taktykę na porządek. Ten jasny i przewidywalny układ to świetny sposób jak sprawić, aby otaczająca Was najbliższa przestrzeń stała się  dla Was przyjazna.

Data dodania: 2016-03-13

Wyświetleń: 916

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jak zorganizować przestrzeń kuchni?

Masz problemy z bałaganem w szafkach kuchennych? Nie wiesz jak ułożyć rzeczy, by zawsze mieć do nich łatwy dostęp? Oto kilka porad, które ułatwią Ci przechowywanie akcesoriów kuchennych. Dzięki temu w Twoim domu zapanuje ład i porządek.

Planowanie

Zaplanowanie zmian w kuchni to tylko pozornie ciężki orzech do zgryzienia. Przy odpowiedniej organizacji można to zrobić szybko i sprawnie. Ważnym aspektem jest kwestia planowania przestrzeni. Warto jest do tego celu zrobić mini inwentaryzacje wszystkich naszych przedmiotów należących do wyposażenia kuchennego. Może się okazać, że wcale nie potrzebujemy ich aż tak wiele. Te, których nie używaliśmy od kilka lat powinny zostać sprzedane lub wyrzucone. Zajmują nam tylko miejsce. Jest to też dodatkowy sposób na zarobienie niewielkiej sumy pieniędzy.

Co do samego planowania najlepiej jest pakować określone rzeczy tematycznie. Stworzyć osobną półkę na suche produkty do gotowania. Warto mieć na zapas przygotowane podstawowe produkty w razie konieczności szybkiego przygotowywania obiadu dla wielu gości(co podać w takiej sytuacji znajdziesz pod tym linkiem: http://przeglad-spozywczy.pl/kulinaria/przepisy-kulinaria/1202077-5-pomyslow-na-syty-obiad-gdy-przyjezdzaja-goscie) Oznaczyć szafkę na naczynia, garnki i innego typu pojemniki. Wyznaczyć szuflady to przechowywania przypraw. Po prostu postępować tak z każdą kategorią wyposażenia.

Porządek

Kiedy już mamy listę rzeczy możemy przystąpić do ich rozmieszczania na miejscach. Należy zwrócić szczególną uwagę na to by rozmieszczać je w sposób świadomy, po to by uniknąć późniejszego tworzenia się bałaganu. Jeśli na tym etapie nie będziemy uważać i włożymy rzeczy na chybił trafił cała nasza praca pójdzie na marne. Warto poświęcić kilka godzina na dodatkowe doczyszczenie szafek i półek z brudu. Dzięki tym działaniom kuchnia będzie wyglądać estetycznie i na dłużej zachowa świeżość.  

Ogólna niechęć do porządku prawdopodobnie bierze się jeszcze z czasów dzieciństwa, są dwie możliwości. Jedna z nich to zaniedbanie rodziców, którzy nieprzekazali takiej wiedzy, a druga to Rodzice, którzy zbyt naciiskali aby, aby był porządek. W każdym razie obie są skrajne i niedziałające. A może tak uzmysłowić sobie że skoro nie lubię sprzątania, to może jeszcze bardziej od tego nie lubię bałaganu?

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena