Chcemy wówczas, by nasza zastawa stołowa była ładna, funkcjonalna i elegancka. Powinna być na tyle uniwersalna, by pasować na przyjęcie, jak i do spożywania codziennych posiłków. Dziś, w dobie celebrowania każdej chwili, nie chcemy trzymać pięknych rzeczy tylko na wartościowe okazje, ale cieszyć się nimi każdego dnia.
Co najlepiej wybrać?
Najważniejszym aspektem jest materiał, z którego wykonano sztućce. Najczęściej używana jest do tego stal nierdzewna, srebro i elementy posrebrzane oraz złoto.
O ile sztućce ze stali nierdzewnej i ze złota z powodzeniem możemy myć w zmywarce, to te z elementami srebrnymi musimy myć tylko i wyłącznie ręcznie.
Sztućce srebrne były niegdyś synonimem luksusu, dzięki swojemu pięknemu połyskowi, zdobieniom i wygórowanej cenie. Jeśli pragniemy dać sobie tę odrobinę luksusu, musimy pamiętać, że takowe sztućce wymagają mycia w specjalnych płynach, wycierania delikatną i miękką ściereczką. Nie możemy ich używać do jajek, czy majonezu, bo wtedy mogą wydzielać niebezpieczne substancje.
Ozdoby
Bardzo często sztućce posiadają ozdoby bądź grawery z innego materiału. Dzięki temu wyglądają szykownie i elegancko. Lepiej wybrać te, których grawer, czy zdobienie wykonane jest ze złota — bez obaw będziemy mogli je myć w zmywarce. Popularnym rozwiązaniem są także drewniane trzonki oraz plastikowe. O ile plastikowe są rozwiązaniem dość praktycznym i wygodnym, to drewniane wymagają specjalnej pielęgnacji i naoliwiania, by po dłuższym użytkowaniu wyglądać ładnie.
Wybierając sztućce, powinniśmy kierować się ich użytecznością i wyglądem. Nawet najpiękniejsze sztućce przestaną nam się podobać, gdy będziemy musieli spędzić za dużo czasu na ich pielęgnację. Najlepiej wybrać takie, których mycie nie będzie sprawiało większych problemów, a same w sobie będą wyglądały efektownie.