Piece kominkowe oferują tanie źródła ciepła i nieskomplikowaną instalację. Wyglądem i stylowością nie ustępują bardziej tradycyjnym kominkom, jednocześnie tak samo jak one zapewniają, że będziemy cieszyć się widokiem palącego się drewna. To między innymi z tych powodów są coraz bardziej popularne. 

Data dodania: 2015-10-17

Wyświetleń: 786

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Piece kominkowe określa się też jako piece wolnostojące, a potocznie jako kozy. Działanie tego rodzaju pieców zbliżone jest do wkładów kominkowych. Różnią się jednak tym, że nie potrzebują dodatkowej oprawy, gdyż ich bardzo dobrze i szczelnie zamknięte paleniska umieszczone są efektownej obudowie - tradycyjnie lub nowocześnie, w zależności od tego, jakie wzornictwo nam najbardziej pasuje.

Inną ważną zaletą jest to, że już przy kupnie pieca wiemy, jak będzie wyglądał we wnętrzu. Ponadto można go bezproblemowo zdemontować i ustawić w innym pomieszczeniu. Oddaje on ciepło całą swoją powierzchnią, a to sprawia, że pomieszczenie naprawdę szybko się nagrzewa. Wygląd to jednak nie wszystko, tak więc jak jesteśmy zdecydowani na zainstalowanie pieca kominkowego powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na jego wzornictwo, ale również na moc grzewczą oraz materiał, z jakiego jest wykonany. Zależnie od mocy grzewczej, piec kominkowy może być jedynym źródłem ciepła w domu, może jednak tylko uzupełniać ogrzewanie, dzięki czemu można znacznie obniżyć koszty ogrzewania.

Najważniejszym materiałem konstrukcyjnym takich pieców jest żeliwo lub stal. Tworzą one jednocześnie ich obudowę. Żeby po wygaśnięciu żaru mogły dłużej trzymać ciepło, do wnętrza pieców wkłada się cegłę szamotową. Wielkość płomienia, czyli szybkość spalania opału najlepiej regulować za pomocą szybra. Od jego ustawienia będzie zależeć ilość spalin, które wypływają do komina oraz powietrza doprowadzanego do komory spalania. Najbardziej nowoczesne modele pieców mają zamontowane termostaty, dzięki nim automatycznie dostosowana jest wielkość wlotu powietrza do komory spalania do zmian temperatury w pomieszczeniu.

Czym najlepiej palić w piecu. Przede wszystkim drewnem, ale najlepsze jest liściaste, jak brzoza, akacja czy buk. Żeby dobrze się paliło powinno być suche, jego wilgotność więc nie może przekraczać 20 procent. Wymaga to sezonowania drewna przez minimum 1,5 roku, zaś optymalnie jest, jak to będą 2 lata. Takie drewno musi być oczywiście przechowywane w suchym i przewiewnym miejscu.

Możne też palić peletami. Są to niezbyt duże granulki. Wytwarza się je ze sprasowanych pod dużym ciśnieniem odpadów drewnianych. Należy wsypać je do zbiornika, który zmieści od 15 do 45 kilogramów opału. Dostarczane są do paleniska za pomocą specjalnego systemu dozowania, dzięki temu zwiększa się komfort użytkowania, bo w takim piecu powinniśmy dosypać opału raz na dobę.

 
Licencja: Creative Commons
0 Ocena