Jest całe mnóstwo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witaminy, jak każdy wie, dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem lub w postaci różnego rodzaju suplementów diety. Znacznie witamin dla naszego organizmu jest bardzo ważne, bowiem ich niedobór lub nadmiar może prowadzić do bardzo poważnych chorób. Musimy pamiętać również o tym, iż to właśnie witaminy w dużej mierze decydują o naszym wyglądzie zewnętrznym stanie naszej skóry, paznokci czy też włosów. Wśród licznych witamin, które decydują o wyglądzie naszych włosów na uwagę i wyróżnienie zasługuje witamina A, która w dużym stopniu wpływa na zdrowie i kondycję naszych włosów.
Kilka słów o witaminie A
Bez wątpienia witamina A należy do grupy najszybciej odkrytych witamin. Podstawową formą witaminy A jest retinol, który występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ciekawostką jest fakt, iż prowitamina A, czyli głównie β-karoten występuje w produktach pochodzenia roślinnego.
Znaczenie witaminy A dla organizmu i włosów
Witamina A jest bardzo ważna nie tylko dla naszego organizmu, ale również dla włosów. Zapobiega ona kurzej ślepocie, słabnięciu wzroku i odgrywa bardzo dużą rolę w leczeniu wzroku. Co najważniejsze, jest kluczową witaminą, która decyduje o kondycji naszej skóry, włosów, błon śluzowych czy też oczu. Pamiętajmy również, że witamina A zwiększa odporność naszego organizmu. Jak już wspomniałam, witamina A wpływa na wygląd naszych włosów, decyduje o pojawieniu się łupieżu na włosach i ogranicza wypadanie włosów.
Źródło witaminy A
Skoro już wiemy jak istotne znaczenie dla kondycji naszych włosów ma witamina A, musimy wiedzieć, w jakich produktach możemy ją znaleźć. Przede wszystkim witamina A znajduje się w wątrobie zwierzęcej, tranie z rybiej wątroby, żółtkach, maśle, mleku, marchewce, owocach cytrusowych czy w szpinaku. Ponadto występuje również w pomidorach, czerwonej papryce, sałacie, groszku, wiśniach i śliwkach. Musimy również pamiętać, że niektóre substancje mogą przyczynić się do lepszego wchłaniania witaminy A. Substancje, które ułatwiają wchłanianie wit. A to głównie wapń, cynk, fosfor, witamina C, witamina D oraz tłuszcze. Dlatego też dobrze byłoby, gdyby te substancje zawarte były w naszym pożywieniu.