W naszym szybko zmieniającym się połeczeństwie, utraciliśmy już naturalne instynkty w kwestii odżywiania. Przy wyborze pożywienia kierujemy się głównie jego smakiem i wyglądem zewnętrznym. Gubimy się w coraz nowszych, a zawsze chwilowych i kontrowersyjnych modach na różnorodne diety, które wprowadzają jeszcze więcej zamieszania i zwykle powodują frustrację, gdyż okazują się nieskuteczne. Jedyne co posiadamy na pewno to niepewne nawyki żywieniowe jak przystało na współczesnych ludzi.

Data dodania: 2007-03-16

Wyświetleń: 5903

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Artykuł zawiera fragment wykładu HuDi Wang Konsultanta d/s nauki Ośrodka Kultury Chińskiej ZhongGuo WenHua ZhuJia.

Harmonia i równowaga magiczne słowa, które zwykle oznaczają szczęście, zdrowie i sukcesy.

“Harmonia i Równowaga w dobrym odżywianiu” prezentuje mądrość starożytnych Chińczyków, którzy żyli w oparciu o zasady harmonii z Naturą oraz równowagi we wszystkich aspektach życia - szczególnie w diecie. Ich wiedza i doświadczenia były przekazywane z pokolenia na pokolenie, a następnie udoskonalone i usystematyzowane stały się tym, co dziś nazywamy Chińskim Żywieniem.

System Chińskiego Żywienia stanowi sam w sobie system
leczenia. Co więcej, jest to również system zapobiegania chorobom, a jego głównymi zaletami są łatwość w dostosowaniu do indywidualnych potrzeb i leczenie całościowe zamiast skupiania się na samej chorobie.

W organizowanych wykładach pomagamy zrozumieć i odczuć naturalne potrzeby Twojego organizmu, może też stać się to kulinarnym przewodnikiem na drodze do osiągnięcia zdrowia, szczęścia i długowieczności.

W Chinach wiedza na temat żywienia sięga swymi korzeniami 6000 lat wstecz i opiera się na zasadach równowagi i harmonii, jak również wiedzy o naturze poszczególnych produktów. Początkowo wiedza ta zebrana została przez wysoce uduchowionych mędrców, którzy dzięki swojemu doświadczeniu poznawali nie tylko to jakie własności posiada dany produkt, lecz również w jaki sposób należy go przygotować, aby służył żywieniu i długowieczności. Każdy kto pozna i zastosuje tę starą, sprawdzoną przez czas wiedzę odkryje, że jego zdrowie znacznie się poprawi i wydłuży czas szczęśliwego życia.

Najgłębszy wymiar życia we wszechświecie sprowadza się do wewnętrznego znaczenia Yin i Yang. Podobnie jak Yin i Yang wszechświat w swej naturze dąży do harmonii i równowagi. Nawet wydarzenia, które mogłyby być pojęciowo zaklasyfikowane jako negatywne są jedynie
etapami w procesie osiągania późniejszej harmonii. Właśnie taką prawdę wyraża symbol “TaiJi”.

Dla zdrowego organizmu ważna jest CHI, a tutaj istotnoą rolę spełnia CHI pożywienia. Jest ona jakby pierwszym etapem przekształceń CHI w ciele człowieka. CHI, którą otrzymujemy z pożywienia ulega procesowi
rozproszenia i uszlachetnia się. Przemieszcza się do płuc, gdzie CHI z powietrza kształtuje energię klatki piersiowej, oraz do serca, gdzie przechodzi w krew.

CHI pożywienia stanowi podstawową esencję pokarową, którą ciało tworzy w drodze transportu i transformacji dzięki pracy żołądka, śledziony i innych odpowiedzialnych narządów. CHI pożywienia jest podstawową esencją pozyskiwaną w procesie przemian z najczystszej energii przetworzonych produktów spożywczych, które odżywiają i wzmacniają organizm.
Tworzy się przez całe życie i za jej powstawanie, wzmacnianie i czystość jesteśmy najbardziej odpowiedzialni. W drodze odpowiedniego odżywiania kształtujemy ją i musimy pamiętać że jest ona podstawą do tworzenia się innych rodzajów energi CHI.









Licencja: Creative Commons