Fakt ten wynika oczywiście w głównej mierze z ich praktycznej funkcji oraz potrzeby stosowania każdego dnia, kilka razy na dobę w trakcie spożywania posiłków. W zależności od tego, jakiego rodzaju są to posiłki dobieramy odpowiedni model przedmiotu znajdującego się w tej kategorii. Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie żeby połączyć kilka z nich podczas spożywania jednego dania. Ogólnie dostępne zasady savoir-vivru doskonale nam mówią o tym, co, jak, gdzie, kiedy oraz w jaki sposób połączyć ze sobą. Ale nie tym się teraz będziemy zajmowali. Zajmijmy się samymi sztućcami.
Jakie sztućce?
Oczywiście wybór właściwych sztućców jest zależny w bardzo dużej mierze od tego, na jakiego rodzaju uroczystości będą miały się one znajdować. Decydując się na zorganizowanie pikniku w plenerze nie zabierzemy ze sobą stylowych i wyjątkowo kosztownych sztućców a zdecydujemy się raczej na skorzystanie z plastikowych sztućców oferowanych, jako produkt jednorazowy. Podobnie rzecz się przedstawia w przeciwną stronę, organizując rodzinny obiad lub przyjęcie komunijne nie zdecydujemy się na użycie i wykorzystanie jednorazowych sztućców. W tym przypadku zdecydujemy się raczej na bardziej stylowy zestaw.
Co w zestawie?
Naturalnie wystarczy tu zazwyczaj jakiś typowo standardowy zestaw, w którego składzie znajduje się zazwyczaj kilka podstawowego rodzaju elementów. W każdym z takich zestawów powinna znaleźć się praktyczna łyżka stołowa do zupy, mniejsza łyżeczka deserowa, nóż z ząbkami do smarowania i krojenia oraz duży i mały widelec. Dodatkowo w zestawie powinna znajdować się łopatka umożliwiająca nałożenie ciasta oraz szczypczyki do kostek cukru. Bardzo często w podstawowy skład każdego zestawu wchodzi łyżka wazowa pod postacią tak zwanej chochelki do nalewania zupy i rosołu oraz łyżki do sosów.
Decydując się na zakup w pełni praktycznego zestawu sztućców warto wydać nieco większą ilość gotówki i zakupić większy zestaw o charakterze wielofunkcyjnym. W skład takiego zestawu wchodzi dodatkowe wyposażenie, które okazuje się bardzo przydatne podczas organizowania przyjęć z nieco bardziej wykwintnymi daniami, które nie zawsze muszą być przygotowywane przez nas samych. W obecnym czasie nie stanowi jakiegoś większego problemu zakup lub zamówienie ostryg czy też ślimaków faszerowanych na ostro w formie przystawki.